Amstelveense campagne tegen armoede
In heel Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen in armoede, ook veel kinderen. Wist u dat maar liefst 7% van alle minderjarige kinderen in een bijstandsgezin leeft*? Ja, ook in Amstelveen. De gemeente Amstelveen heeft verschillende regelingen die mensen met weinig geld op weg kunnen helpen.
Zichtbaarheid regelingen vergroten
De kindregelingen voor schoolgaande kinderen van 4 tot 18 jaar bieden een tegemoetkoming in onder andere schoolgeld, sport- en culturele activiteiten, zwemdiploma’s A,B en C, een computer/laptop en internet.
Bekijk alle kindregelingen op de pagina Regelingen voor kinderen tot 18 jaar
Het blijkt dat nog te weinig mensen gebruik maken van de kindregelingen. Daar brengen wij als gemeente verandering in en zijn daarom de campagne “Niets extra’s? Niets om je voor te schamen!” gestart.
Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: “De gemeente Amstelveen heeft al een heel breed minimabeleid. Wij vinden het gebruik van de regelingen met 30 tot 50%, afhankelijk van de regeling te laag. De inwoners die er recht op hebben, gebruiken onze regelingen dus niet voldoende. Met de campagne willen wij de zichtbaarheid op de verschillende regelingen vergroten en proberen we gelijk het taboe rondom armoede te doorbreken."
Veel mensen die in armoede leven schamen zich
Het gevoel van schaamte bij mensen die in armoede leven is meestal erg groot. Zij durven daarom vaak niet om hulp te vragen en dat is natuurlijk jammer. Met de campagne proberen wij te laten zien dat weinig geld hebben niet iets is om je voor te schamen.
Maak kennis met Tanja, Joy en Duuk
In de campagne staat Tanja (43) centraal, een alleenstaande moeder van 4 kinderen. Tanja leeft sinds een paar jaar in de bijstand en heeft moeite met rondkomen. Inmiddels is Tanja de schaamte voorbij en speelt zij graag de hoofdrol in onze campagne, samen met 2 van haar kinderen: Joy (16) en Duuk (10).
Tanja: “Omdat ik vind dat iedereen van deze regelingen zou moeten weten doen Joy, Duuk en ik heel graag mee aan deze campagne. Wij gunnen dat beetje extra iedere ouder en ieder kind!”
Van Tanja, Joy en Duuk hebben we posters laten maken die je in verschillende soorten en maten kunt tegenkomen in heel Amstelveen en Aalsmeer. In bushokjes, in horeca-gelegenheden, op de sportclub, in de wachtkamer bij de huisarts of tandarts en uiteraard op scholen. Met deze posters roepen we de mensen die in armoede leven op om vooral te bekijken of zij ook in aanmerking komen voor onze regelingen.
Ook hebben we Tanja en haar gezin een paar dagen met een filmteam gevolgd. Hieruit zijn mooie mini-documentaires ontstaan waarbij je een goede indruk krijgt van het leven van Tanja, Joy en Duuk en hoe zij met hun financiële situatie omgaan.
Bekijk hier de trailer van de docu-serie:
Tanja (43) leeft sinds een paar jaar in de bijstand en heeft moeite met rondkomen. Op creatieve manieren én met behulp van de regelingen van de gemeente weet zij toch het hoofd boven water te houden. En dat als alleenstaande moeder van 4 kinderen!
Tanja
Voor Joy (16) is het als tiener niet altijd even makkelijk om in een bijstandsgezin op te groeien. Zo is Joy gek op typische meidendingen als make-up en goede huidverzorging maar ook dol op sporten. Alleen de lidmaatschap voor haar favoriete voetbalvereniging, is nog helemaal niet zo vanzelfsprekend als je moeder een bijstandsuitkering heeft.
Joy
Als je aan Duuk vraagt wat hij wil doen, dan zal hij steevast antwoorden: “Skaten!”. Duuk is een echt buitenkind en gaat het liefst met zijn skateboard of stuntstep de hort op. En hij is er nog behoorlijk goed in ook! De trucs kijkt hij af van internet, want youtube-en, dat doet hij ook graag. Alleen dat laatste is nog niet eens zo vanzelfsprekend. Want als je moeder 66 euro per week te besteden heeft, waar moet dan een computer van betaald worden, en het internet?
Duuk
Ook weinig te besteden?
Als u kinderen heeft tot 18 jaar en een laag inkomen en vermogen, dan komt u wellicht ook in aanmerking voor de kindregelingen. Bekijk dit op de pagina Regelingen voor kinderen tot 18 jaar.
Kent u iemand die moeite heeft om rond te komen? Maak hem of haar dan attent op de de regelingen die de gemeente heeft. Bekijk de Voorzieningen Minima.
Vragen?
De gemeente heeft ook andere voorzieningen voor mensen die weinig geld te besteden hebben. Bij het Amstelveenloket kunt u terecht voor vragen over de verschillende regelingen.
Het Amstelveenloket is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (020) 540 49 11 op maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur.
U kunt ook langskomen bij het Amstelveenloket in raadhuis Amstelveen op maandag, dinsdag en woensdag van 8.30 uur tot 15.30 uur, op donderdag van 8.30 uur tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.
U kunt ook een e-mail sturen naar amstelveenloket@amstelveen.nl.
*Bron