Opleggen en innen van een dwangsom
Na een overtreding kan de gemeente een dwangsom opleggen. Dat gebeurt niet zomaar. Een dwangsom volgt altijd pas na een aantal waarschuwingen.
Opleggen van dwangsom
Als u de regels of een wet overtreedt, dan kan u een waarschuwingsbrief krijgen. Als gemeente zijn we niet verplicht deze te versturen. Blijkt na een (tweede) controlebezoek dat de overtreding nog steeds voortduurt, dan krijgt u (opnieuw) een brief. In de brief staat binnen welke periode u de overtreding moet beëindigen en welke maatregelen volgen als dit niet is gebeurd. U en andere belanghebbenden krijgen de mogelijkheid om een toelichting te geven. Als er veel spoed is, dan kunnen we dit als gemeente overslaan.
Als na een (derde) controlebezoek blijkt dat u nog steeds of weer in overtreding bent, dan leg de gemeente u de maatregel op. Dit maken we bekend via een dwangsombeschikking. Daarbij krijgt u een laatste kans om de overtreding te beëindigen. De gemeente informeert naast u ook eventuele andere belanghebbenden. Ook kunnen we besluiten om de beschikking te publiceren. U kunt bezwaar maken of in beroep gaan tegen de dwangsombeschikking.
Innen van een dwangsom
Blijkt uiteindelijk dat na de dwangsombeschikking u nog steeds in overtreding bent, dan eist de gemeente de dwangsom op. We laten u weten binnen welke termijn en op welke manier u het bedrag moet voldoen.
Wanneer iemand niet of niet tijdig betaalt, dan stuurt de gemeente een aanmaning. Als dat geen resultaat oplevert, dan kan de gemeente het verschuldigde bedrag met een dwangbevel invorderen. Een deurwaarder voert het dwangbevel uit.