Vormen van handhaving
Binnen de gemeente Amstelveen is een aantal regels vastgesteld. Met behulp van handhaving zorgt de gemeente dat mensen en organisaties de regels naleven en voorkomt de gemeente dat zij deze overtreden. Zo houden we Amstelveen veilig, schoon en leefbaar. De gemeente kent verschillende vormen van handhaving.
De gemeente kan op verschillende manieren het naleven van de regels afdwingen. Als de gemeente een gevaarlijk terrein afsluit of bouwwerkzaamheden stillegt dan past de gemeente bestuursdwang toe. De gemeente kan een vergunning intrekken als een inwoner of organisatie zich niet houdt aan de voorwaarden van de vergunning. Ook kan de gemeente een dwangsom opleggen. Een overtreder krijgt dan van de gemeente de kans om een overtreding ongedaan te maken. Lukt dat niet binnen de vastgestelde termijn, dan betaalt die persoon een dwangsom. De gemeente treedt ook op als het eigendomsrecht van de gemeente in het geding is. Bijvoorbeeld als een bewoner een gemeentelijke groenstrook illegaal inneemt.
Het overtreden van een wet kan strafbaar zijn. De gemeente heeft Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst. BOA’s kunnen een proces-verbaal opmaken als zij zien dat iemand de wet overtreedt. Zij sturen het proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie voor verdere afhandeling. Dat kan een boete betekenen of zelfs een gevangenisstraf.
Voertuigen die op de in de gemeente Amstelveen gelegen wegen en weggedeelten foutief geparkeerd staan of stilstaan worden weggesleept volgens de in de Wegsleepverordening opgenomen wetsartikelen. Het belang van de wegsleepregeling is de veiligheid op de weg, de vrijheid op de weg en het vrijhouden van aangewezen wegen en weggedeelten.