Amstelveen wordt steeds gasvrijer
De meeste inwoners van Amstelveen willen een leefbare en duurzame leefomgeving waar ook onze kinderen en kleinkinderen met plezier kunnen leven. De Nederlandse regering wil dat alle energie in Nederland in 2050 groen is. Dat betekent dat er vanaf 2050 geen aardgas meer gebruikt kan worden om huizen en gebouwen te verwarmen.
De gemeentelijke organisatie Amstelveen wil zelfs al in 2030 van het aardgas af zijn. Een stad zonder aardgas past bij de plannen van Amstelveen om in 2040 ‘fossielonafhankelijk’ te zijn. Iedereen wil het liefst zo comfortabel mogelijk wonen met zo laag mogelijke woonlasten. Een belangrijke stap is dat het energiegebruik omlaag gaat. De gemeentelijke gebouwen van de gemeente Amstelveen moeten zelfs al in 2030 van het aardgas af zijn.
We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrijer wonen leidt tot veranderingen in huis. U kunt zelf heel veel doen maar het is misschien niet altijd duidelijk bij wie u terecht kunt met vragen of op welke subsidies en leningen u aanspraak kunt maken. De gemeente Amstelveen helpt bij het maken van bewuste keuzes.
Wat kan ik als bewoner doen?
U kunt altijd beginnen met een energiecheck van uw woning. Zo komt u erachter waar uw woning mogelijk warmte lekt. Door deze warmtelekken dicht te maken, stijgt het wooncomfort en daalt de energierekening. U kunt uw woning isoleren. Denk aan spouwmuurisolatie, goede vloerisolatie of HR++ glas. Misschien zijn aanpassingen nodig zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze maatregelen kunt u financieren met een duurzaamheidslening.
Het Regionaal Energieloket Amstelveen adviseert over en werkt samen met experts aan energiebesparende maatregelen voor comfortabel wonen. De adviseurs van het energieloket kunnen u precies vertellen welke maatregelen voor uw huis interessant zijn. U kunt veel kosten besparen.
Van 1 januari tot en met 31 december 2019 kunnen particulieren die hun huis verduurzamen en daarvoor een vergunning nodig hebben, in aanmerking komen voor 75% korting op de te betalen leges. In totaal is er voor deze groene legeskorting een budget van € 100.000,- euro beschikbaar. De korting is beschikbaar voor particuliere woningeigenaren die een aantal specifieke maatregelen aan hun huis willen uitvoeren.
Het kan ook zijn dat u nadenkt over de aanschaf van een nieuwe woning of een nieuwe keuken. Dat zijn natuurlijke momenten om uw huis gasvrijer te maken. Zo verlaagt u uw energiegebruik en uw energiekosten. Stap bij een nieuwe keuken over op inductie. Daarmee is uw keuken klaar voor de toekomst.
Gaat u verbouwen? De gemeente Amstelveen werkt samen met het Regionaal Energieloket Amstelveen, een onafhankelijke intermediair tussen bewoner, ondernemer en overheid. U kunt er terecht voor informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken en u krijgt gratis en onafhankelijk advies. Wilt u zonnepanelen plaatsen om zelf in uw elektriciteit te voorzien? De gemeente heeft regelmatig een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen, waarmee u deze tegen een gereduceerd tarief kunt inkopen. In het najaar van 2019 is Amstelveen noord aan de beurt. De inwoners worden hier tijdig over geïnformeerd. Vraag ook aan uw Vereniging van Eigenaren naar de mogelijkheden.
Bent u huurder dan bent u afhankelijk van de organisatie waarvan u de woning huurt. U kunt wel zelf tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie aanbrengen. Op Hierverwarmt of Milieucentraal kunt u lezen wat u als huurder allemaal kunt doen. Mensen ouder dan 67 jaar kunnen terecht bij de Stichting Belklus voor eenvoudige isolerende maatregelen om de energiekosten te verlagen.
Wilt u een energiecoöperatie oprichten of wilt u meer informatie over de postcoderoos-regeling? Met deze regeling komen leden van coöperaties en verenigingen van eigenaren in aanmerking voor een korting op de energiebelasting. Op de website van hieropgewekt.nl vindt u alle informatie over energiecoöperaties, veelgestelde vragen over de postcoderoosregeling, een online cursus voor collectieve zonprojecten en nog veel meer. Op de website van Zon op Nederland vindt u meer informatie over het collectieve zonneproject Nes-aan-de-Amstel.
Wat doet de gemeente zelf?
De gemeente helpt in het zoeken naar de juiste oplossing per wijk, want er is niet één juiste oplossing. Elke woning is anders. De meest duurzame, betaalbare en praktische oplossing in een wijk heeft de voorkeur. Voor de korte termijn helpen wij u bij het maken van bewuste keuzes. In de periode tussen nu en 2040 komen alle wijken een keer aan de beurt.
De gemeente kijkt samen met bewoners wat de beste manier is om op een andere manier te koken, verwarmen en douchen. Voor sommige wijken onderzoekt de gemeente nu de mogelijkheid van collectieve warmtenetten. In andere wijken liggen individuele oplossingen (all-electric) meer voor de hand. Wat de beste keuze is hangt af van de woningen, eigendommen en aanwezige duurzame bronnen.
Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer in Amstelveen. De gemeente werkt samen met het Regionaal Energieloket Amstelveen om te adviseren over energiebesparende maatregelen voor comfortabel wonen.
- Het raadhuis van Amstelveen wordt verbouwd en gaat naar label B. Het dak heeft al 572 zonnepanelen.
- Alle auto’s van de gemeente rijden steeds meer op elektriciteit.
- De gemeente koopt groene stroom in van Nederlandse windmolens.
- De gemeente stelt daken beschikbaar waarop energiecoöperaties zonnepanelen kunnen plaatsen en waarvan bewoners zonnestroomdelen kunnen kopen.
De gemeente verduurzaamt haar eigen panden. Het gaat om 165 gebouwen van in totaal 200.000 m2. We kijken vooral naar natuurlijke momenten. Als we een dak moeten vervangen, isoleren we meteen. Tegelijkertijd vervangen we kozijnen en plaatsen we isolatieglas. En we kijken naar energiegebruik. We maken gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie en gebruiken alleen fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.
Hoe ga ik het betalen?
De kosten verdient u vaak terug met een lagere energierekening. De aanschaf- en aanlegkosten kunt u vaak financieren met een lening, subsidies of acties. De gemeente Amstelveen biedt de volgende mogelijkheden:
Collectieve isolatie actie
Een overzicht van alle regelingen vindt u op de energiesubsidiewijzer
Heeft u vragen? Zie de veelgestelde vragen als download hieronder. Staat uw vraag hier niet bij of wilt u andere informatie? Stuur dan een mail naar energiebesparing@amstelveen.nl