Mensen maken Amstelveen
Wilt u meedenken over het sociale beleid van de gemeente of hoe de gemeente in Amstelveen het groen heeft ingericht? Heeft u een leuk idee voor een leegstaand pand of wilt u meepraten over de verkeersmaatregelen in uw wijk? Dat kan.
De gemeente vindt het zelfs heel belangrijk dat u dat doet. Want de mensen maken de stad. Gemeenteraadsleden en bestuurders hebben de denkkracht, de creativiteit en de ervaring van de Amstelveense inwoners en bedrijven nodig. We willen voorkomen dat u een goed idee heeft of zelf iets wilt oppakken, maar niet weet tot wie u zich moet wenden en hoe u dat moet aanpakken. Lees daarom hieronder meer over participatiegroepen, wijkplatforms en bewonersgroepen.
Bewonersinitiatiefgroep
Een bewonersinitiatiefgroep bedenkt en organiseert activiteiten en adviseert andere bewoners hoe zij een initiatief kunnen opzetten in de wijk. In een bewonersinitiatiefgroep zitten drie tot zeven actieve bewoners uit de wijk die zich inzetten om de sociale samenhang in de buurt te versterken. Een bewonersinitiatiefgroep geeft inhoud aan het activiteitenprogramma in de wijk en/of wijkcentrum. Sommige bewonersgroepen zijn zelfstandig en beheren hun eigen buurtkamer of wijkcentrum (bijvoorbeeld in Bovenkerk, Elsrijk, Keizer Karel Park en Randwijck). Andere werken nauw samen met de welzijnsorganisatie AanZ Amstelveen bij de invulling van het wijkcentrum en het wijkprogramma.
Wilt u zich aansluiten bij een groep? Of wilt u meer informatie hierover, neem dan contact op met de medewerker bewonersinitiatieven.
De medewerker bewonersinitiatieven
De medewerker bewonersinitiatieven is aanspreekpunt voor bewoners en partners in de wijk. Zij geeft advies en verbindt bewoners, bewonersgroepen, afdelingen van de gemeente en instellingen uit heel Amstelveen met elkaar. Deze medewerker begeleidt bewonersinitiatiefgroepen, geeft advies over het opzetten van initiatief en houdt het proces in de gaten. Als bewoner blijft u altijd eigenaar van uw eigen project. De medewerker bewonersinitiatieven gaat naast u staan en kijkt hoe ze u verder kan helpen of wie u nodig heeft om verder te komen.
Initiatievenmakelaar/medewerker bewonersinitiatieven
initiatievenmakelaar@amstelveen.nl
(020) 540 42 06
De wijkcoach
De wijkcoaches van AanZ Amstelveen verzorgen het welzijnswerk in de wijken en dorpskernen van Amstelveen. De wijkcoach werkt samen met buurtbewoners om de sociale samenhang in de wijk te versterken en zo het woon- en leefplezier te verhogen. De wijkcoach neemt actie wanneer er problemen in de wijk ontstaan en gaten vallen in de sociale structuur. Hij of zij denkt mee met bewoners verbindt mensen en organisaties aan elkaar. Bewoners die een initiatief willen opzetten kunnen in alle fases die daarbij horen begeleiding krijgen van de wijkcoach: het maken plan van aanpak, het creëren van draagvlak, buurtbewoners betrekken, hulp en advies bij financiering. Kijk voor de adressen en contactpersonen op de website van AanZ.
Het wijkplatform
Alle wijken in Amstelveen hebben een wijkplatform. Als de gemeente plannen maakt om bijvoorbeeld verkeersdrempels aan te leggen, jongerenoverlast aan te pakken of een brede school op te zetten, informeert zij het wijkplatform. Het wijkplatform heeft een kern van actieve bewoners, die samen het dagelijks bestuur vormen en de lopende zaken regelen. Daarnaast nemen vertegenwoordigers van verschillende netwerken (bewonerscommissies, huurdersverenigingen, verenigingen van eigenaren, winkeliersverenigingen enzovoort) deel aan de wijkplatformvergaderingen. Het wijkplatform kent geen vaste lidmaatschappen. Bent u aanwezig op één van de bijeenkomsten dan maakt u op dat moment deel uit van het wijkplatform.
Het wijkplatform houdt zich bezig met de woon- en leefomstandigheden in de wijk. Bijvoorbeeld of de wijk schoon en veilig is, of er voldoende groen is en of de wijk leefbaar en prettig is. Bewoners spreken met elkaar over onderwerpen in de wijk en lossen veel zaken samen op. Het wijkplatform heeft regelmatig contact met de gemeente.
Overzicht bewonersinitiatiefgroepen en wijkplatforms per wijk
Op pagina Wijken en wijkplatforms vindt u informatie over welke participatiegroepen, wijkplatforms en bewonersgroepen er in Amstelveen zijn.
Wijkagent
Elke wijk heeft een wijkagent. Dit is een ervaren politieman of -vrouw die gedurende een aantal jaren in dezelfde buurt werkt. Wijkagenten werken aan veiligheid en leefbaarheid. Om dat te bereiken is de agent veel op straat en in de wijk aanwezig. Wijkbewoners kunnen bij hun wijkagent terecht voor advies of problemen. De wijkagent is er ook voor bekeuringen, innen van geldboetes en het aanhouden van verdachten. Via het telefoonnummer 0900-8844 kunt u contact opnemen met de wijkagent. U kunt de wijkagent uit uw buurt vinden op de website van de politie.
Structurele participatiegroepen
De structurele participatiegroepen bestaan uit vrijwilligers uit Amstelveen die door het college benoemd zijn. Zij hebben speciale kennis of belangstelling voor de onderwerpen die in de groepen/raad besproken worden en adviseren het college.
Participatieraad Sociaal Domein
De Participatieraad Sociaal Domein bestaat sinds november 2016. Deze raad adviseert het college gevraagd en ongevraagd over het gemeentelijk sociaal beleid. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de pagina: participatieraad sociaal domein.
Cliëntenraad Minima
De Cliëntenraad heeft als taak het college gevraagd en ongevraagd te adviseren over de uitvoering van het minimabeleid. De raad organiseert ook spreekuren voor mensen met een minimuminkomen. Ook maken drie leden van de raad deel uit van de Participatieraad Sociaal Domein.
Groenraad
Het groen binnen Amstelveen is belangrijk voor de gezondheid en prettige leefomgeving. De gemeente en politieke partijen zijn het hier mee eens. Toch worden er soms plannen gemaakt die dit groen kunnen bedreigen. De groenraad wil met overleg en adviezen aan de gemeente tot een zo goed mogelijke oplossing komen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de pagina: Groenraad.
Advies Commissie Wonen
De Advies Commissie Wonen Amstelveen ( ACW ) zet zich in om vanuit het oogpunt van de toekomstige bewoners woning en woonomgeving te beoordelen op leefbaarheid, levensloopbestendigheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Ook bereikbaarheid en sociale veiligheid zijn belangrijke aandachtspunten. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de pagina: Advies Commissie Wonen Amstelveen.