Rijk aanbod aan culturele instellingen
Amstelveen heeft een gevarieerd cultureel aanbod. U kunt naar cultuur kijken, luisteren of er zelf mee aan de slag! De gemeentelijke cultuuragenda is in nauwe samenwerking tot stand gekomen met de culturele instellingen. Het is de Amstelveense culturele instellingen gelukt hiervoor een samenwerkingsplan te maken. Dit vormt een van de belangrijkste pijlers onder de Cultuuragenda 2016-2020.
Cultuur speelt een belangrijke rol bij de hoge positie van Amstelveen als vestigingsstad. Veel mensen maken gebruik van het aanbod van de culturele instellingen in Amstelveen. Het college van B en W wil daarom de culturele infrastructuur, met haar bijbehorende kwaliteit, zoveel mogelijk in stand houden. Tegelijkertijd moet de gemeente bezuinigen. Ook cultuur kent om die reden een taakstelling. De negen culturele instellingen hebben de handschoen positief opgepakt en hebben een samenwerkingsplan gesmeed waarmee men de besparingsopgave vrijwel geheel haalt.
De gemeente wil met de cultuuragenda meer waarde uit cultuur halen: artistieke, economische en maatschappelijke waarde. In de agenda is daarvoor een aantal speerpunten beschreven:
- Stadshart vormt de spil van het culturele aanbod
- verbindingen zoeken met welzijn, zorg en onderwijs
- innovatiebudget om nieuwe doelgroepen te trekken
- meer thematisch werken bijvoorbeeld voor expats
Amstelveens Poppentheater
Het Amstelveens Poppentheater is het enige professionele jeugdtheater met als hoofdprogramma poppen- en objecttheater. Het theater wil daarvan zoveel mogelijk kanten laten zien: handpoppenspel, combinatievoorstellingen met acteurs en poppen, modern objectenspel et cetera. Ook muziek- en bewegingstheatervoorstellingen, waarbij het beeldende aspect voorop staat.
Voor meer informatie kijk op de website van het Amstelveens Poppentheater.
Amstelveens Symfonie Orkest
Sinds oktober 1990 wordt er met groot enthousiasme onder leiding van Saskia Boon gemusiceerd. Er worden twee concerten per jaar gegeven, één in het voorjaar en één in het najaar. De concerten hebben altijd een thema, zoals "Watermusics", "Rond 1882", "Langs de Donau" en "Aan het Meer".
Voor meer informatie ga naar de website van het Amstelveens Symfonie Orkest.
Bibliotheek Amstelveen
Bibliotheek Amstelveen is een centrum voor kennis en cultuur. De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie boeken, cd's en dvd's. Daarnaast worden er lezingen en computercursussen georganiseerd. Bekende Nederlandse schrijvers zijn met regelmaat te vinden in de bibliotheek, waar zij bijvoorbeeld voorlezen uit eigen werk. Ook werkt Bibliotheek Amstelveen mee aan verschillende culturele projecten. Voor meer informatie ga naar de website van de Bibliotheek Amstelveen.
Cultuurcentrum VU Griffioen
De Griffioen is het cultuurcentrum van de Vrije Universiteit. Naast cursussen organiseert de Griffioen films, muziek-, theater- en dansoptredens. In de foyer exposeren maandelijks beeldende kunstenaars. Het Evenementenbureau kan ingeschakeld worden voor allerlei culturele activiteiten. Diverse zalen zijn voor verhuur beschikbaar. Voor meer informatie ga naar de website van het Cultuurcentrum VU Griffoen.
Harmonie Orkest Amstelveen
Harmonie Orkest Amstelveen is opgericht in mei 1922 als Fanfarecorps Bovenkerk. De twintig muzikanten begonnen met geleende instrumenten. Bij de oprichters vinden we namen als Botman en Blesgraaf. Deze komen nu nog steeds voor binnen de Harmonie. In 1986 werd de overstap gemaakt van Fanfare naar Harmonie Orkest. De Harmonie bestaat uit 45 leden en repeteert iedere donderdagavond in het Noorddamcentrum in Bovenkerk. Tot 2014 viel de Harmonie onder Muziekvereniging Bovenkerk. Daarna is de Harmonie zelfstandig verdergegaan. Voor meer informatie ga naar de website van Harmonie Orkest Amstelveen
Platform C
Muziek- en Dansschool Amstelveen, Volksuniversiteit Amstelland en Kunstuitleen Amstelveen zijn nu samen de nieuwe culturele hotspot van Amstelveen: Platform C.
Bij Platform C krijgt iedere deelnemer, jong en oud, de kans om het beste uit zichzelf te halen op het gebied van muziek, dans, theater, educatie en kunst. Zo worden er cursussen en workshops gegeven en is er een podium waar je alles wat je leert met anderen kunt delen. Platform C is ook dé plek waar iedereen, ongeacht vooropleiding, de mogelijkheid heeft zich verder te ontwikkelen, in de breedste zin van het woord. Denk aan taalcursussen, kookworkshops, (kunst)historische cursussen en lezingen, maar ook creatieve cursussen zoals schilderen, sieraden maken en natuurlijk toneel-, dans-, piano- of saxofoonles. Alle cursussen, workshops en lezingen worden gegeven door deskundige en ervaren docenten en sprekers. Je kunt hier ook aantrekkelijke kunst lenen, tegen eerlijke tarieven en is er een ruime keuze in design en cadeauartikelen zoals sieraden, glas, keramiek en sculpturen. Bezoek de website van Platform C voor meer informatie.
Poppodium P60
P60 is het podium voor pop, cultuur en media. In P60 worden concerten, dance-events en kleinkunstactiviteiten georganiseerd. Voor meer informatie kijk op de website van het Poppodium P60
Schouwburg Amstelveen
In Schouwburg Amstelveen kunt u genieten van verschillende voorstellingen en films. Bent u benieuwd wat er zich achter het podium en in de catacomben van de schouwburg afspeelt? Schouwburg Amstelveen organiseert regelmatig rondleidingen voor groepen vanaf tien personen. Een leuk idee voor een dagje uit! Voor meer informatie ga naar de website van de Schouwburg Amstelveen