Tempelhof-Schöneberg

Met Tempelhof-Schöneberg heeft Amstelveen het langst een stedenband, namelijk sinds 1957. Tempelhof-Schöneberg is een stadsdeel van Berlijn met ongeveer 330.000 inwoners. Het stadsdeel heeft een rijke historie.

We kennen allemaal vliegveld Tempelhof en de betekenis die deze locatie had, toen de inwoners van West Berlijn alleen contact met de rest van de wereld hadden via een luchtbrug. Ook het gemeentehuis van het stadsdeel is een historische plek. Na de oorlog was dit de werkplek van Willy Brandt. In de klokkentoren hangt nog steeds de vrijheidsklok, een geschenk van de Amerikaanse bevolking aan West Berlijn na de tweede wereldoorlog. Bovendien sprak president Kennedy voor dit raadhuis zijn beroemde woorden ‘Ich bin ein Berliner’ uit.

De stedenband met Tempelhof is opgericht met als doel, in de naoorlogse periode, vriendschappelijke relaties op te bouwen tussen verschillende steden in Europa. Er zijn in de loop der jaren veel uitwisselingen geweest tussen clubs en verenigingen, jongeren en kunstenaars. Op dit moment werken de gemeenten samen op het gebied van aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.