De parken in Amstelveen

Amstelveen is één van de groenste gemeenten van de Randstad

Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak zijn rijksmonumenten

De Amstelveense parken zijn een begrip: regionaal, landelijk en ook internationaal. De heemparken zijn zelfs een Amstelveense uitvinding. Het woord 'heem' staat voor inheems. Dat betekent dat de beplanting tot de oorspronkelijke wilde planten van ons land behoort. Het begrip heemgroen is breed. Het kan gaan om bloemrijke bermen langs wegen, maar ook om parken waar naast inheemse planten ook gebruik gemaakt is van planten die van oorsprong niet in ons land voorkomen, de zogenaamde exoten. De parken zijn op hun mooist in het voorjaar maar ook in de andere seizoenen zijn zij een bezoek meer dan de moeite waard.

Wilt u weten waar de parken zijn? Download de overzichtskaart van de parken.

Bankras/Kostverloren heuvel

Op deze oude vuilstorthoop zijn vele bijzondere bomen en struiken geplant zoals dennen, valse Christusdoorn´s en rhododendrons.

Beneluxbaan

De midden- en zijbermen van deze drukke verkeersweg zijn bedekt met inheemse planten. Bij de aanleg, die vanaf 1963 in fasen is uitgevoerd, zijn vanaf de Kalfjeslaan tot aan de Westwijk de bermen met zand voor planten voedselarmer gemaakt. Deze voedselarme omgeving is belangrijk om een bloemrijke berm te krijgen en te houden. De Beneluxbaan heeft dan ook nationale en internationale bekendheid. Planten die er groeien zijn hoksjespeul, slangenkruid en gevlekte rietorchissen.

Broersepark

Het Broersepark is het oudste park van Amstelveen. Bedoeld als wandelgebied voor de Amstelveense bevolking, die overwegend uit Amsterdam kwam, was het Broersepark reden tot de oprichting van de gemeentelijke Plantsoenendienst. In het park staan heesters en bomen uit de hele wereld (exoten). In de wat natuurlijke delen vindt u veel inheemse planten.

Burgemeester A. Colijnweg

Een berm met een ruig karakter waar grote moerasplanten samen met wilgenbomen en bramenstruiken groeien.

De Braak

Dit park is in 1939 ontwikkeld en daarmee het oudste heempark van Amstelveen. De grote centrale plas, ooit ontstaan bij een doorbraak van de dijk (huidige Amsterdamseweg) biedt een mooi uitzicht over het park. Aan de oostzijde van het park ligt de Doorbraak. In De Braak vindt u de kwekerij. Hier worden planten gekweekt voor de heemparken.

Ook is er een gratis app ontwikkeld ten behoeve van een bezoek aan de heemparken. Deze app kunt u eventueel thuis downloaden zodat u onderweg geen wifi-verbinding hoeft te hebben. Kijk voor de gratis app in de app-store bij BeleefRoutes en ga dan naar Heemparken. In de app zijn ook vragen en opdrachten voor kinderen verwerkt.
Heempark De Braak is vooral in de lente een bezoek waard door de vele voorjaarsbloemen. Maar ook zijn er nu nog veel dieren te zien omdat er nog geen bladeren aan bomen en struiken zitten. Speciaal voor kinderen heeft de gemeente een zoekkaart gemaakt. Met de zoekkaart kunnen kinderen opvallende bloemen de juiste naam geven en ook wat bijzondere eigenschappen van de plant lezen. Ook over opvallende vogels zoals knobbelzwaan, ijsvogel en koolmees staat informatie op de zoekkaart.

De Groene Schakel

Waar oorspronkelijk de snelweg naar Rotterdam zou komen, is in 2003 een nieuw park ontwikkeld met waterlopen, gras en ruige bloemrijke bermen. Een vlonder ligt in de vijver. In deze vijver staan veel moerasplanten.

De Ruyschlaan

Achter de Kruiskerk ligt het voormalige openluchttheater, ontworpen in 1945. Langs de aflopende helling staan veldesdoorn. De helling is nu een bloemenweide die veel door vlinders wordt bezocht.

Dr. Jac. P. Thijssepark

Op een natte veenweide is vanaf 1940 in stappen dit bijzondere heempark ontwikkeld. Met de gebogen paden en oevers is het een mooi park geworden: een afgewogen geheel van inheemse planten. U vindt hier kleine open ruimten die worden omgeven door dichtte begroeiing. Plaatselijk is de bodem verhoogd of verlaagd om verschillende planten de kans te geven hier te groeien. Voor de liefhebber: dit park is ook ontworpen door C.P. Broerse.

Ook is er een gratis app ontwikkeld ten behoeve van een bezoek aan de heemparken. Deze app kunt u eventueel thuis downloaden zodat u onderweg geen wifi-verbinding hoeft te hebben. Kijk voor de gratis app in de app-store bij BeleefRoutes en ga dan naar Heemparken. In de app zijn ook vragen en opdrachten voor kinderen verwerkt.

Raadpleeg voor meer informatie de website Thijssepark.
Heempark Dr. Jac. P. Thijssepark is vooral in de lente een bezoek waard door de vele voorjaarsbloemen. Maar ook zijn er nu nog veel dieren te zien omdat er nog geen bladeren aan bomen en struiken zitten. Speciaal voor kinderen heeft de gemeente een zoekkaart gemaakt. Met de zoekkaart kunnen kinderen opvallende bloemen de juiste naam geven en ook wat bijzonderen eigenschappen van de plant lezen. Ook over opvallende vogels zoals knobbelzwaan, ijsvogel en koolmees staat informatie op de zoekkaart.

Dr. Koos Landwehrpark

Midden tussen huizenblokken vindt u hier een stukje veenweidegebied. Zo´n parkje laat zien dat het niet nodig is een kostbare plantsoenaanleg te maken om natuur in de woonwijk te brengen. In de veldjes groeien plantensoorten als blauwe knoop, Spaanse ruiter en poelruit.

Ook is er een gratis app ontwikkeld ten behoeve van een bezoek aan de heemparken. Deze app kunt u eventueel thuis downloaden zodat u onderweg geen wifi-verbinding hoeft te hebben. Kijk voor de gratis app in de app-store bij BeleefRoutes en ga dan naar Heemparken. In de app zijn ook vragen en opdrachten voor kinderen verwerkt.

Groenelaan

Het heeft in totaal drie jaar gekost om een brede groenstrook aan de oostkant van de wijk Groenelaan aan de Kringloop en In de Wolken aan te leggen. Inheemse en niet inheemse (exoten) bomen en struiken groeien er naast elkaar. In de houtsingels zijn openingen die als ramen uitzicht bieden naar de polder.

Handweg

Kom gauw naar dit bosje waar al vroeg in het jaar planten onder de bomen bloeien. In de zomer staan de randen vol met bloemen.

Kersenbloesempark

Het Kersenbloesempark ligt in het Amsterdamse Bos. De kersenbloesembomen staan in het voorjaar in bloei.

Sakura, feest van de lente

Met Sakura, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen – en de natuur in het algemeen - hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem staat voor een nieuw begin maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.

Jaarlijks wordt het Kersenbloesemfestival (Cherry Blossom festival) in Amstelveen in maart of april georganiseerd.
In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 kersenbomen aan Amstelveen. Bijzonder detail is dat iedere boom een naam heeft, 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Relatie met Japanse gemeenschap versterken

Amstelveen organiseert het Kersenbloesemfestival voor de Japanse gemeenschap als dank voor de schenking van de kersenbomen. Het Kersenbloesemfestival is een manier om uiting te geven aan onze gastvrijheid en de banden met Japan te verstevigen.
Tegenwoordig wordt het Kersenbloesemfestival georganiseerd door de Amstelveense afdeling van amsterdam inbusiness in samenwerking met de JWC( Japanese Women Club), de Japanse Kamer van Koophandel, de Japanse ambassade en de Nederland-Japan Vereniging. Amstelveen huisvest namelijk de grootste Japanse gemeenschap van Nederland en de twee na grootste van Europa. De burgemeester van Amstelveen, de Japanse ambassadeur in Nederland en allerlei andere Japanse relaties zijn op het festival aanwezig.

Meanderpark

Een smal park vindt u tussen de A9 en het Stadshart. Langs een kronkelende waterloop die de stedenbouwkundige vorm van de laagbouwflats volgt, is veel te zien. Ook dit park is een ontwerp van C.P. Broerse. Veel gagelstruiken en dotterbloemen ziet u langs de vijvers. Veel grote kleurvakken ook met wilde planten zoals wilde marjolein, blauwe knoop en echt knoopkruid.

Park Bos en Vaartlaan

U vindt hier niet-inheemse bomen en struiken (exoten). Zware stormen hebben voor open plekken gezorgd. Op deze open plekken zijn struiken ingeplant.

Park Kronenburg

Tussen de Prof. Meyerslaan en Uilenstede ligt heempark Park Kronenburg. Het gebied is doorsneden door een grote vijver. Zware bomen bepalen het beeld en zorgen dat bezoekers de kantoorkolossen niet goed zien.

Park Langerhuize

Park Langerhuize kent in het voorjaar heel veel bloeiende bollen. Verder ziet u hier veel grote populierenbomen die expres geringd zijn. Spechten maken holen in deze dode bomen. U ziet hier veel bessenstruiken zoals de klapbes,. Ook staan er duizenden sneeuwklokjes, roze wrangwortels (een kerstroos), maar ook de Italiaanse aronskelk en daslook. Let ook op de rijen gesnoeide takken (rillen), speciaal neergelegd als nestgelegenheid voor zoogdieren en vogels.

Parkje Anna Blamanlaan

In dit park is gebruik gemaakt van verschillende stenen. Tussen de lavastenen, stenen uit de mijnbouw, puin van bouwsloopafval en tussen de granieten trottoirbanden van de Keizer Karelweg groeien allerlei soorten rotsplantjes, zoals vetmuur en tripmadam.

Smeenklaan

Achter het Pluspunt aan de Amsterdamseweg is in 1974 een parkje aangelegd. In het voorjaar bloeien bollen hier en samen met bloemrijk grasland bepalen zij hier het beeld.

Stadstuinen

Dit in 2004 aangelegde park vlakbij het “Stadshart” is nu al een bezienswaardigheid. De Stadstuinen worden gekenmerkt door rechthoekige vakken met veel groenblijvende struiken, zoals veel soorten rododendrons. Verder ziet u hier de grote vijver met de trappen, de vaste plantenvakken en de watergoot.

Voormalig Arboretum

Het Voormalig Arboretum van de Vrije Universiteit (VU) is aangelegd als bomenverzameling voor onderzoek. De VU heeft de verzameling afgestoten en overgedragen aan de gemeente Amstelveen. Het Voormalig Arboretum wordt beheert als park maar heeft nog wel veel bijzondere bomen.
Het Amsterdamse Bos is een bos met veel recreatievoorzieningen.

Wandel-, hardloop- en fietsroutes

Routebeschrijvingen kunt u krijgen bij het bezoekerscentrum Amsterdamse Bos bij de hoofdentree aan de Van Nijenrodeweg. Hier staan de medewerkers klaar voor al uw vragen, informatie, plattegronden en routefolders. Kijk voor de openingstijden op www.amsterdamsebos.nl of bel. Telefoon (020) 545 61 00
Beschikt u niet over een fiets, maar wilt u toch fietsen door het Amsterdamse Bos? Bij de hoofdentree aan de Van Nijenrodeweg zijn fietsen te huur.

Kano's en waterfietsen

Bij de Grote Vijver kunt u kano's en waterfietsen huren. Er zijn speciale waterroutes uitgezet.
De kanoverhuur is gevestigd midden in het Amsterdamse Bos aan de Grote Vijver, bij de Grote Speelweide. Telefoon kanoverhuur (020) 645 78 31 of kijk op www.kanoverhuur-adam.nl.

Geitenboerderij De Ridammerhoeve

De geitenboerderij ligt midden in het bos. Meer informatie? kijk op www.geitenboerderij.nl.

Wijkpark Middenhoven

Het wijkpark is ontwikkeld in 1985. In het park ligt een vijver met oeverbeplanting zoals gagels en dotterbloemen. Deze planten vormen samen met andere inheemse planten heemgroen. Er zijn heel veel bijzondere bomen geplant, zoals de smalbladige es, moeras eik en de zwarte berk. Verder is er een ontmoetingspleintje, een speelterrein met speelbrug, een speelweide en siervijvers. Vooral de kettingbrug over het water is bijzonder in trek bij kinderen.

Wilheminaparkje

Een klein parkje gelegen tussen twee schoolgebouwen. Het heemgroen verbindt de natuur en de huizen. In 1989 is dit parkje gerenoveerd. In het voorjaar bloeit hier daslook, in de zomer de zonnebloemachtige bloempjes van de wilgenbladalant en in de nazomer het roze zeepkruid.