Zwemmen in Poel onverstandig!

Het oppervlaktewater in Amstelveen is van goede kwaliteit. Toch is het niet raadzaam in de zomer te zwemmen in water dat niet regelmatig wordt gecontroleerd. De Poel is zo'n waterlocatie!
Zwemmen in oppervlaktewater dat niet regelmatig wordt gecontroleerd, blijft op eigen risico! De Amstelveense Poel is oppervlaktewater dat niet regelmatig wordt gecontroleerd. Het is dan, in verband met eventuele aanwezigheid van blauwalg en botulisme, niet verstandig in de Poel te zwemmen.

Informatie over de waterkwaliteit

Op de website www.noord-holland.nl vindt u de meest actuele informatie over de waterkwaliteit en andere bijzonderheden. Op de kaart staat ook welke zwemwaterlocaties worden gecontroleerd. De pagina wordt – als er iets te melden is – driemaal per dag aangepast, ook in het weekend. De provincie Noord-Holland houdt u ook op de hoogte via de kabelkrant en NOS Teletekst (pagina 725).

Zwemwatertelefoon

Verder kunt u gratis bellen naar de zwemwatertelefoon (088-10 21 300). U kunt via deze lijn actuele informatie krijgen over de kwaliteit en veiligheid van gecontroleerde zwemplekken. De medewerkers van de zwemwatertelefoon beschikken steeds over de meest actuele gegevens over de waterkwaliteit.

Blauwalg

Vooral in warme zomers kunnen in het water grote aantallen blauwalgen – ook wel cyanobacteriën genoemd – voorkomen. Ze zien eruit als een blauwgroene, olieachtige laag op het water. Blauwalgen kunnen huidirritatie veroorzaken of, wanneer u ze binnenkrijgt, maag- en darmstoornissen. Zwemmen in water met een drijflaag van blauwalgen is beslist af te raden. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan direct na het zwemmen goed af, ook onder uw badkleding. In tegenstelling tot blauwalgen zijn de groene algen (slierten), die ook veel voorkomen, onschuldig. Ze zijn hooguit hinderlijk tijdens het zwemmen.

Botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die bij vogels verlammingsverschijnselen teweeg brengt waaraan ze sterven. Het is belangrijk dat dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd, omdat zich daarin varianten van de bacterie kunnen ontwikkelen die voor de mens schadelijk zijn. Raakt u de dode dieren beslist niet zelf aan! Zwem niet in water waarin dode dieren liggen. Waarschuw zo snel mogelijk de gemeente of bel de zwemwatertelefoon (088-10 21 300).