Naamgebruik

Na een scheiding of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u kiezen hoe u door overheidsinstanties aangesproken wordt. U kunt het gebruik van uw achternaam online veranderen.
In de Basisregistratie Personen (BRP) staat u standaard met uw eigen geslachtsnaam (achternaam) geregistreerd.

Naamgebruik gaat dus om het gebruiken van de naam en niet om het bezit van de naam.
Als u getrouwd bent (geweest) of geregistreerd partner bent (geweest) kunt u bij het gebruik van uw achternaam kiezen voor:
  • alleen eigen geslachtsnaam
  • naam van uw partner gevolgd door uw eigen geslachtsnaam
  • uw eigen geslachtsnaam gevolgd door de naam van uw partner
  • alleen de geslachtsnaam van uw partner.

Hoe verandert u het gebruik van uw achternaam?

Schriftelijk

U stuurt het ingevulde en ondertekende formulier met een kopie van een geldig identiteitsbewijsbewijs (bij een identiteitskaart kopie van de voor en achterkant) naar:
Gemeente Amstelveen
Afdeling Burgerzaken
Postbus 4
1180 BA Amstelveen.

Uw keuze wordt opgenomen in de BRP (Basisregistratie Personen). Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Zij zijn overigens niet verplicht om daar gebruik van te maken. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.
Op officiƫle documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam (eventueel aangevuld met de naam van uw partner), ook al hebt u voor een ander naamgebruik gekozen.

Voornaam of achternaam officieel veranderen

Als u uw voornaam wilt veranderen, kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de rechtbank. Hiervoor hebt u een advocaat nodig.
Wilt u uw achternaam officieel veranderen? Dan verandert de achternaam die u bij geboorte, erkenning of adoptie hebt gekregen. Een verandering van uw achternaam vraagt u aan bij de Dienst Justis.
De gemeente verwerkt binnen een week de verandering. U ontvangt een schriftelijke bevestiging.