Rijksmonument Zorgvlied

Zorgvlied is een schitterend gelegen begraafplaats aan de Amstel, waar rust en respect voor de overledenen voorop staan. Begraafplaats Zorgvlied is sinds 2007 Rijksmonument.
Graag willen wij u laten kennismaken met een bijzondere begraafplaats aan de oever van de Amstel, waar veel bekende Nederlanders zijn begraven en waar schitterende oude en nieuwe monumenten de moeite waard zijn om te bezoeken. Zorgvlied is een algemene begraafplaats, volop in bedrijf en met voldoende grafruimte.

De begraafplaats is sinds 2007 op een twaalftal onderdelen aangemerkt als Rijksmonument. Dat wil niet zeggen dat de gehele begraafplaats een beschermd karakter heeft.
Zorgvlied is van belang als buitenbegraafplaats en als eerste in Engelse landschapsstijl aangelegde begraafplaats in de omgeving van Amsterdam.

De periode 1869-1931 is uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt van belang vanwege de herkenbaar gebleven samenhang tussen parkaanleg, architectuur en funeraire symboliek. Verschillende uitbreidingen zorgden voor een zeldzame combinatie van oude en nieuwere wijzen van aanleg.

De begraafplaats kent een grote variëteit aan grafmonumenten. Belangrijk is bovendien de kenmerkende situering aan de Amstel.

De aanwezigheid van grafmonumenten van landelijk bekende personen uit ondermeer de theater-, muziek- en kunstwereld en de politiek geven de begraafplaats een toegevoegde waarde.
Zeldzame bomen en beplanting zijn zeer belangrijk voor de sfeer op Zorgvlied.

Wilt u meer weten?