Gierzwaluwen tellen

Ook in 2017 gaat de gemeente Amstelveen in samenwerking met de Vogelwerkgroep van IVN Amstelveen de nesten van gierzwaluwen inventariseren. Doel van de inventarisatie is om de nesten te vinden zodat we ze beter kunnen beschermen en behouden. Daarnaast willen we graag dat het aantal broedende gierzwaluwen zich ook in Amstelveen gaat uitbreiden. Helpt u mee?

Waar kunt u ze zien?

Gierzwaluwen houden van onopvallende plekjes. Ze broeden graag achter dakgoten op de spouw, kruipen via gevelpannen (kopse kant) onder het dak of in koven van dakgoten. Ze kruipen onder dakpannen naast schoorstenen of dakkapellen maar ook in nestkasten die beschermd tegen zon en regen opgehangen zijn.

De beste periode om gierzwaluwen een nest in te zien vliegen is tussen half juni en half juli. Vanaf het moment dat de jonge vogels moeten worden gevoerd, gaan de ouders jagen op insecten. Dan zijn ze heel actief en bij zonnig, warm zomerweer kunt u ze een paar keer per uur een nest zien binnen vliegen en er weer uit. De beste tijd is ’s avonds vanaf 20.30 uur tot zonsondergang.

Helpt u ons?

Uw hulp is ook dit jaar hard nodig. Als u ergens een invliegende of aanhakende gierzwaluwen spot, meld het dan op de website van NMEdichtbij. Met deze gegevens kunnen wij nog de gierzwaluw nog beter beschermen en behouden.
Gierzwaluw