Wonen zonder aardgas: dit kunt u zelf doen
Op dit moment gebruikt nog zo’n 95 procent van alle woningen aardgas voor verwarming, warm water en koken.
De meeste inwoners van Amstelveen willen een leefbare en duurzame leefomgeving waar ook onze kinderen en kleinkinderen met plezier kunnen leven. De Nederlandse regering wil dat alle energie in Nederland in 2050 groen is. Dat betekent dat er vanaf 2050 geen aardgas meer gebruikt kan worden om huizen en gebouwen te verwarmen. De gemeentelijke gebouwen van de gemeente Amstelveen moeten zelfs al in 2030 van het aardgas af zijn. Een stad zonder aardgas past bij de plannen van Amstelveen om in 2040 ‘fossielonafhankelijk’ te zijn.
Iedereen wil het liefst zo comfortabel mogelijk wonen met zo laag mogelijke woonlasten. Een belangrijke stap is dat het energiegebruik omlaag gaat. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrijer wonen leidt tot veranderingen in huis.
Nieuwe woningen worden aardgasloos en energieneutraal gebouwd. De grootste uitdaging ligt in het verduurzamen van de bestaande huizen, zo’n 40.000 in Amstelveen.
U kunt zelf heel veel doen maar het is misschien niet altijd duidelijk bij wie u terecht kunt met vragen of op welke subsidies en leningen u aanspraak kunt maken. De gemeente Amstelveen helpt bij het maken van bewuste keuzes. Kijk op de pagina Amstelveen wordt steeds gasvrijer voor meer informatie.
Zelf aan de slag
U kunt nu al aan de slag om uw huis klaar te maken voor de overgang naar aardgasvrijer wonen. Isoleren is altijd een goede eerste stap. Op de volgende sites kunt u meer informatie vinden. Op regionaalenergieloket.nl kunt u terecht voor een online huisscan van uw woning, vindt u advies over duurzame maatregelen en kunt u kiezen uit lokale aanbieders.
U kunt ook informatie vinden op www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/wonen-zonder-aardgas/#stappenplan
Tot slot worden regelmatig energie-ontbijten georganiseerd waar u inspiratie op kunt doen en verhalen hoort van inwoners die u al ervaring hebben met de overgang naar aardgasvrij wonen.