Maaien van bermen en gazons
Regelmatig krijgt de gemeente vragen over het maaien van bermen en gazons. Vooral in juni en eind september. Op deze pagina wordt er uitleg gegeven.
Bermen
De klaprozen staan volop in bloei en toch maaien aannemers hier en daar bermen. Terecht dat de gemeente daar vragen over krijgt. Klaprozen vertonen zich vaak als eerste op plekken waar de bodem onbegroeid is. Het ziet er prachtig uit. Bermen met klaprozen maait de gemeente gedeeltelijk om andere bloemen, zoals knoopkruid en de ratelaar de kans te geven om op te komen. Door vroeg tge maaien wordt er ruimte gemaakt voor diverse andere bloemen die langdurig bloeien. Door consequent te maaien en maaisel af te voeren krijg je met de jaren een voedselarme situatie in de bodem waar grassen minder concurreren met de zo gewenste bloemplanten.
Daarnaast maait een aannemer zichthoeken van bermen uit het oogpunt van veiligheid voor het verkeer. Ook maaien ze randen van bermen langs fietspaden om te voorkomen dat het gaat overhangen. Het maaien is twee keer per jaar. In juni/juli en september/oktober. Met de eerste maaironde worden delen met veel bloemen en kruiden niet gemaaid. Omdat het is uitbesteed, liggen de maaimomenten vaak al vast. Na iedere maaironde blijft het gemaaide maximaal twee weken liggen om te drogen zodat de zaden uit de bloemen kunnen vallen. Het buitengebied en braakliggende terreinen worden twee keer per jaar geklepeld uit kostenoverwegingen. Dat houdt in dat het gras na het maaien achterblijft.
De gemeente onderzoekt of het maaien door aannemers nog meer kan worden aangepast voor meer variatie aan bloemenplanten en om insectenleven te stimuleren. Hierover gaat de gemeente ook in gesprek met de Groenraad.
Langs oevers groeien vaak bijzondere planten, zoals de rietorchis, ratelaar en broeden riet- en watervogels. Voor bermen en gazons langs waterkanten blijft daarom vaak een strook staan die pas in het najaar wordt gemaaid.
Gazons
Gazons onderhoudt de gemeente deels zelf en deels doet een aannemer het werk. Bij geconstateerde bijzondere plantensoorten zoals de bijenorchis in Westwijk, wordt er niet gemaaid. Bloemrijk gazon onder bomen wordt incidenteel niet gemaaid.
Als de bloembollen in het gazon hebben gebloeid en het loof zes tot acht weken na de bloei is afgestorven, wordt het gazon gemaaid en het maaisel opgeruimd. Daarna beheert de gemeente het weer als gazon. Deze cyclus wordt ieder jaar herhaald.
Bloemweiden
De bloemweiden in Amstelveen, zoals bijvoorbeeld de Oranjebaan, middenberm Beneluxbaan en het Landwehrpark onderhoudt de gemeente zelf. De bloemen zorgen voor een goede biodiversiteit.