Europese geluidbelastingkaarten
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 27 juni 2022 de geluidbelastingenkaarten 2021 vastgesteld. Op grond van de Europese Richtlijn Omgevingslawaai is de gemeente Amstelveen verplicht om elke vijf jaar geluidbelastingkaarten op te stellen. In 2007, 2012 en 2017 zijn ook geluidbelastingkaarten opgesteld. De geluidbelastingkaarten brengen in beeld wat per geluidbronsoort de jaargemiddelde geluidsituatie is in het jaar 2021*. De geluidbelasting is berekend in decibellen op geluidgevoelige objecten zoals woningen, scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, verzorgingshuizen en geluidsgevoelige terreinen.
Bronsoorten geluidbelastingkaarten
Voor Amstelveen zijn er voor vier bronsoorten geluidbelastingkaarten opgesteld:
- Wegverkeerslawaai: de geluidbelasting van verkeer rijdend op belangrijke wegen binnen en rond de gemeente Amstelveen.
- Spoorweglawaai: de geluidbelasting van de metro/trambaan en van de spoorwegen in de omgeving van Amstelveen.
- Industrielawaai: de geluidbelasting van gezoneerde industrieterreinen binnen en rond de gemeente Amstelveen. Dit gaat om het industrieterrein PEN Langs de Akker (150 kV station) in Amstelveen en industrieterrein Schiphol-Oost dat gelegen is in de gemeente Haarlemmermeer.
- Vliegtuiglawaai: de geluidbelasting veroorzaakt door overvliegende vliegtuigen.
Andere geluidbronsoorten zoals lawaai van bromfietsen, horeca, evenementen, bouwwerkzaamheden, buren en dergelijke worden hierbij niet in beeld gebracht.
Kaarten bekijken
U kunt de geluidbelastingkaarten bekijken op de website van Kaartviewer. Aan de linkerkant kunnen kaartlagen worden aangeklikt waardoor verschillende geluidsoorten worden weergegeven.
Informatie geluidbelastingkaarten
Op de geluidbelastingkaarten staat per geluidbronsoort tot waar een bepaald geluidniveau hoorbaar kan zijn, aangegeven in de vorm van geluidcontouren. Dit is niet per decibel nauwkeurig weergegeven, maar in categorieën van 5 dB onderverdeeld (bijvoorbeeld de categorie tussen 55 en 60 dB Lden).
De contouren zijn aangegeven in verschillende kleuren en zijn berekend voor twee perioden: de dag-avond-nachtperiode Lden (24 uur) en de nachtperiode Lnight (tussen 23.00 uur en 07.00 uur). Zowel Lden als Lnight zijn jaargemiddelden. Per periode is een aparte kaart beschikbaar, met uitzondering van industrielawaai waar de 50 dB(A) etmaalcontour wordt aangegeven. De geluidbelasting is berekend op 4 m hoogte boven maaiveld.
Conform de Europese Richtlijn Omgevingslawaai wordt tevens het aantal mensen dat wordt blootgesteld aan de geluidbelastingen in kaart gebracht en weergegeven in tabellen.
Omdat er ten opzichte van de voorgaande jaren opgestelde geluidbelastingkaarten en –tabellen een aantal aspecten is gewijzigd, zoals onder andere een andere berekeningsmethode, zijn de nu opgestelde geluidbelastingkaarten en –tabellen niet vergelijkbaar met voorgaande jaren opgestelde geluidbelastingkaarten.
Tegen de vaststelling van de kaarten is geen bezwaar of beroep mogelijk, omdat er sprake is van het vastleggen van de bestaande situatie. De kaart is de basis voor het actieplan dat burgemeester en wethouders uiterlijk 18 juli 2024 vaststellen. Na publicatie van het ontwerp-actieplan kunnen bewoners zienswijzen inbrengen.
Contact
Voor vragen of het inzien van het volledige rapport kunt u terecht bij de afdeling Stedelijke Ontwikkeling bij mevr. J. Witteman via 020-5404379 of j.witteman@amstelveen.nl, of bij mevr. L. Hilhorst via 020-5404322 of l.hilhorst@amstelveen.nl.
*Vanwege de in 2021 heersende coronapandemie is voor het opstellen van de geluidbelastingkaarten voor wegverkeerslawaai en vliegtuiglawaai uitgegaan van gegevens van 2019.