Zonnestroom voor huiseigenaren
Overweegt u om zonnepanelen of zonnecollectoren te plaatsen? Hieronder vindt u alle informatie om de juiste keuzes te maken.
Zonnestroom bestaat ruwweg uit twee soorten:
- Zonnepanelen leveren stroom (elektra)
- Zonnecollectoren leveren warm water (voor warm tapwater en/of verwarming).
Een combinatie van beide is ook mogelijk.
Zonnepanelen
Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig?
Voor het plaatsen van de panelen op uw dak heeft u meestal geen vergunning nodig. Behalve als uw woning is aangewezen als gemeentelijk monument, ligt binnen een Rijks beschermd stads- of dorpsgezicht of als u een woonboot heeft. Het plaatsen van zonnepanelen op een pand binnen een gemeentelijk beschermd dorps- of stadsgezicht is vergunningsvrij, wanneer de vergunningsvrije regels vanuit het Rijk worden gevolgd. Een vergunning is ook vaak nodig als u de panelen niet op het dak, maar op de grond of tegen de gevel wilt plaatsen. Lees meer hierover in de brochure ‘Zonnecollectoren en zonnepanelen’ te vinden bij onderstaande downloads.
Geen subsidie
Er is geen subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Dit is ook niet nodig, want u begint direct met geld besparen op uw energierekening zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. U verdient ze in circa 5 jaar terug, en de levensduur is circa 25 jaar.
Salderingsregeling afgeschaft?
U kunt zelf opgewekte stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet. Tot 2025 wordt deze weggestreept tegen stroom die u krijgt van het elektriciteitsnet op momenten dat u zelf geen of te weinig stroom opwekt. Dit principe heet salderen. Hierdoor krijgt u voor de stroom die u terug levert aan het net een even hoge vergoeding als de kosten van de stroom die u inkoopt, dus inclusief de belastingen. Dit noemen we de salderingsregeling. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Schaduw op zonnepanelen?
Bomen kunnen zorgen voor schaduw op zonnepanelen. De gemeente snoeit in dit geval de bomen niet. Snoeien, zoals het uitlichten van een kroon of het toppen van een boom, is geen duurzame oplossing. Daarnaast kan dit ten koste van het uiterlijk van de boom gaan. Natuurlijk dragen zonnepanelen bij aan de opwekking van duurzame energie. Bomen nemen echter CO2 op en leveren een bredere bijdrage aan onze samenleving. De gemeente vindt het algemene belang van groen belangrijker dan het individuele of groepsbelang van zonnepanelen.
Zonnepanelen niet op je eigen dak
Zonnepanelen hoeven niet per se op uw eigen dak te liggen. Er zijn steeds meer scholen, bedrijven en organisaties die hun dak of grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. U kunt in zo'n project investeren en een aandeel in de panelen kopen. Vaak kunt u al voor een paar tientjes meedoen of u kunt een heel zonnepaneel ‘kopen’. Er liggen al collectieve zonnepanelen op bijvoorbeeld het Amstelveen College, Dorpshuis ‘De Nesse’, op het dak van Dillewijn Zwapak en bij verschillende VvE’s.
Er zijn twee manieren: meedoen met een bestaand project of samen met de buurt een project opzetten. Een bestaand project kan bij u in de buurt zijn maar ook in heel Nederland. Bij het opzetten van een project in de buurt kunt u hulp krijgen vanuit het Servicepunt Energieadvies voor collectieven en organisaties.
Zonnecollectoren
Met zonnecollectoren verwarmt u door de zon uw tapwater en/of het water in uw verwarming. Vanaf januari 2020 is er subsidie voor een aardgasvrije tapinstallatie (zonneboiler). Informatie over de subsidie en voorwaarden vindt u op de de pagina Subsidie Energiebesparing. Ook het Rijk verleent subsidie. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. U kunt beide aanvragen.