Verschil tussen inspraak en participatie
Bij het ontwikkelen van beleid en het nemen van besluiten luistert de gemeente graag naar uw ideeën en argumenten. Dit kan op twee manieren: via burgerparticipatie en via inspraak.
Burgerparticipatie
Tijdens het maken van plannen of beleid vindt burgerparticipatie plaats. U denkt of praat dan in een vroeg stadium mee over de plannen of helpt zelfs actief mee met het maken van de plannen. Afhankelijk van het onderwerp wordt een vorm gekozen, zoals een rondetafelgesprekken, interviews, enquêtes, stadswandelingen en meer.
Inspraak
Nadat het (beleids)plan met de afgesproken vorm van participatie is afgerond, volgt inspraak. Op dat moment begint namelijk de democratische procedure voor besluitvorming. Het plan of het nieuwe beleid wordt door raadsleden besproken. Uiteindelijk neemt de raad een besluit. Tijdens de democratische procedure kunt u uw mening laten horen door middel van wettelijke inspraakmogelijkheden. Bij planologische besluitvorming zijn de meest voorkomende middelen voor inspraak en rechtsbescherming zienswijzen, bezwaar en beroep.
Publicatie en informatie
Wanneer inspraak of participatie van inwoners wordt gevraagd, leest u dat in het nieuwsoverzicht op onze website, de gemeentepagina's in het Amstelveens Nieuwsblad en op de website overheid.nl. Wist u dat u op deze website bekendmakingen vindt van nieuwe regelgeving, zoals een (voor)ontwerp bestemmingsplan? Het gaat niet alleen om publicaties van gemeenten, maar ook van waterschappen en provincies. Bovendien vindt u daar berichtgeving over vergunningen voor activiteiten in uw buurt, zoals evenementen en bouwplannen. U kunt zich aanmelden voor de emailservice van overheid.nl. Hiermee ontvangt u een e-mail als er in uw buurt een besluit in voorbereiding is en meer informatie over hoe u kunt reageren.