Wat is participatie?
Participatie is bedoeld om inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te laten meedenken en meedoen in een vroegtijdig stadium. Dit kan bij beleid en projecten van de gemeente of een initiatief vanuit een inwoner of ondernemer. Participatie gaat ook over hoe de gemeente mee kan werken aan initiatieven vanuit de stad.
Er bestaat geen kant-en-klaar recept voor participatie, omdat de keuzes bij het inrichten van participatie afhangen van een complexe samenhang van factoren, zoals de inhoud van het project, de fase waarin het verkeert, de (hoeveelheid) betrokken inwoners, specifieke doelgroepen en ook Amstelveense bedrijven en instellingen. Deze factoren moeten ieder traject opnieuw worden afgewogen.
Uitgangspunten participatie
Op basis van de volgende uitgangspunten krijgt participatie vorm:
- Participatie is voor elk project of plan anders, de gemeente kijkt per keer wat de beste aanpak is;
- Participatie vindt plaats in een zo vroeg mogelijk stadium;
- Deelnemers weten voorafgaand aan een project waarover ze kunnen meepraten en meedenken;
- Bij trajecten worden zoveel mogelijk verschillende bewoners betrokken, zodat alle doelgroepen vertegenwoordigd zijn;
- De vorm(en) van participatie sluit(en) aan bij de doelgroep(en);
- De informatie over participatietrajecten is voor alle deelnemers goed toegankelijk;
- Trajecten kunnen uit meerdere fases bestaan, die elk een eigen doelstelling en vormgeving hebben;
- Resultaten van een traject worden altijd met de deelnemers gedeeld;
- Evaluatie is een continue factor bij de uitvoering van participatie. Tijdens en na een participatietraject leert de gemeente van de aanpak, resultaten en ervaringen.
Participatie kan veel soorten belangen en/of inzichten toevoegen aan het besluitvormingsproces. Echter, uiteindelijk vormt het totaal van belangen de doorslaggevende factor.
Betrokkenheid inwoners
Participatie leidt tot grotere betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij initiatieven. Deze betrokkenheid kan leiden tot draagvlak voor diezelfde initiatieven, maar dat hoeft niet. Draagvlak is geen doelstelling van participatie. De grondhouding is wel dat de initiatiefnemer probeert de inbreng zoveel mogelijk mee te nemen. Participatie neemt weerstand alleen niet altijd weg. Door een kwalitatief goed traject op te zetten is er wel minder risico op vertraging door bijvoorbeeld zienswijzen of bezwaren vanuit belanghebbenden.
Hoe kunt u meedenken en meepraten?
Hoe u kunt meedenken en meepraten over plannen en initiatieven van de gemeente, inwoners en ondernemers leest u op de pagina Participatie en inspraak.