Proces van plan tot bouwproject
Op deze pagina vindt u het algemene proces rond ingediende plannen van ontwikkelaars voor bouwprojecten die niet passen in het bestemmingsplan.
Het eerste deel van het proces dat de gemeente de afgelopen jaren gebruikte is begin september 2021 vernieuwd. De Quickscan waarin het college een initiatief beoordeelde en besloot om er een project voor te starten is komen te vervallen. De volgende punten zijn gewijzigd:
- De gemeente vraagt nu eerder van de initiatiefnemer dat hij een participatietraject organiseert.
- De gemeenteraad neemt eerder kennis van het plan en de participatieresultaten en stelt eventueel aanvullende kaders.
Van plan tot bouwproject: ruimtelijk proces in het kort
Een ontwikkelaar dient een initiatief voor een bouwplan in bij de gemeente. Als dat plan niet past in het geldende bestemmingsplan, dan doorloopt de gemeente de volgende stappen:
Initiatieffase
Stap 1: Eerste toets aan gemeentelijke kaders
Stap 1 is de Verkenningsfase. De Initiatiefnemer bespreekt zijn initiatief met de gemeente. De gemeente geeft een eerste ambtelijke inhoudelijke beoordeling, samen met een participatieadvies. De initiatiefnemer krijgt daar een brief over. In die brief staat beschreven hoe ambtelijk gedacht wordt over haalbaarheid en noodzaak van het initiatief en wordt geadviseerd hoe de participatie te organiseren. Ook worden de eerste kosten in rekening gebracht bij de initiatiefnemer.
Stap 2: Participatie
De initiatiefnemer organiseert zelf een participatietraject waarin hij zijn initiatief met omwonenden en belanghebbenden bespreekt. Hiervan maakt hij een verslag. Het initiatief wordt daarna definitief ingediend, voorzien van dat participatieverslag. De gemeente heeft hierin geen rol.
Stap 3: Toets voor aanvullende beleidskaders
Het college van B en W beoordeelt het initiatief met het participatieverslag. Bij een positief eerste oordeel legt het college het initiatief voor aan de raadscommissie voor Ruimte Wonen en Natuur. De raadsleden kunnen dan aangeven wat zij van het initiatief vinden en of er aanvullende kaderstelling nodig is. Die kaderstelling kan bestaan uit een nota van uitgangspunten of is sommige gevallen zelfs een gebiedsvisie. Soms is er aanvullend ander beleid nodig en wordt dat eerst door de gemeenteraad vastgesteld. Denk hierbij aan parkeernormen of woonbeleid.
Daarna besluit het college of voor dit initiatief daadwerkelijk een project gestart wordt. Het kan ook zo zijn dat de gemeenteraad aanvullende kaders stelt. De verkenningsfase wordt vervolgens afgesloten en de definitiefase start. Hierover publiceert het college een bericht in de lokale pers.
Definitiefase
Stap 4: Uitwerken initiatief in participatieversie startnotitie
Met de definitiefase start het eigenlijke ruimtelijke ordeningsproject. De initiatiefnemer wordt nu de kosten van deze fase in rekening gebracht. Als de gemeente aanpassingen in openbaar gebied of aan infrastructuur moet regelen of uitvoeren, dan worden de kosten daarvan ook in rekening gebracht bij de initiatiefnemer. Hiervoor wordt een overeenkomst gesloten.
De projectmanager werkt het initiatief uit in een zogenaamde concept startnotitie. Hierin staat het plan beschreven. Deze versie van de startnotitie legt de gemeente vier weken voor participatie ter inzage. De gemeente organiseert samen met de ontwikkelaar een (digitale of fysieke) informatieavond. U kunt tijdens deze stap in het proces reageren. Uw reactie kan leiden tot wijzigingen in de startnotitie. Het college van B en W kan vervolgens besluiten om de startnotitie aan te bieden aan de gemeenteraad.
Stap 5: Aanbieden startnotitie aan gemeenteraad
De startnotitie gaat met de ingediende reacties en antwoorden ter besluitvorming naar de gemeenteraad. Als de gemeenteraad de startnotitie vaststelt, geeft de raad groen licht voor het opstellen van een bestemmingsplanwijziging óf de procedure voor een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan. Voor het bestemmingsplan zijn diverse onderzoeken nodig, bijvoorbeeld naar de verkeersdruk, geluid of stikstof.
Stap 6: Opstellen bestemmingsplanwijziging
Nu de gemeenteraad akkoord is met de ontwikkeling start de formele bestemmingsplan procedure. Opnieuw worden de kosten van dit deel van het proces in rekening gebracht.
Het ontwerp bestemmingsplan wordt volgens wettelijk voorgeschreven procedures ter inzage gelegd voor zienswijzen. Een zienswijze is een mening over een voorgenomen besluit of plan van de gemeente. De gemeente weegt uw zienswijzen mee in het definitieve besluit. Het bestemmingsplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad die hier een besluit over neemt.
Stap 7: Omgevingsvergunning
Op basis van een door de gemeenteraad vastgesteld bestemmingsplan kan de ontwikkelaar een omgevingsvergunning aanvragen om het bouwplan te kunnen realiseren. U kunt bezwaar maken tegen een verleende omgevingsvergunning. De gemeente moet de vergunning dan opnieuw bekijken.
Andere ruimtelijke ontwikkeling processen
Een ruimtelijke ontwikkeling kan ook opgestart worden nadat de gemeente samen met initiatiefnemers een gebiedsvisie (bijvoorbeeld Kronenburg) of een ontwikkelvisie (bijvoorbeeld Legmeer) heeft gemaakt. Als de gemeente eigen grond gaat ontwikkelen (bijvoorbeeld Landtong) start het proces zoals het nu gaat met het beschrijven van het plan in een concept startnotitie. Ook dat proces beoordeelt de gemeente.
Participatie en inspraak
Tijdens het ter inzage leggen van het plan in de concept startnotitie fase, kunnen inwoners hun mening geven. Op grond van deze informele participatiereacties kunnen gemeente en ontwikkelaar het plan na het afwegen van belangen aanpassen. In een later stadium kunnen belanghebbenden op het bestemmingsplan een zienswijze indienen en tegen een vergunning bezwaar maken. Dat is formele en wettelijke inspraak op grond waarvan belanghebbenden in beroep kunnen gaan. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Bezwaar en beroep.
Weten wat er speelt in uw omgeving?
Er zijn verschillende mogelijkheden om op de hoogte gehouden te worden wat er in uw omgeving speelt en op welk moment u kunt reageren op zogenaamde officiële bekendmakingen zoals besluiten over vergunningen en bestemmingsplannen.
Pushberichten van de omgevingsalert app
Wilt u op de hoogte zijn welke formele (officiële) besluiten er worden genomen in uw omgeving waartegen u kunt reageren, zoals bestemmingsplannen, omgevingsvergunningen en andere lokale bekendmakingen? Download dan de omgevingsalert app.
Mail van overheid.nl
U kunt ook via overheid.nl een attendering instellen op postcodegebied. U krijgt dan een seintje per mail als er in uw omgeving een officieel besluit wordt genomen door de gemeente, maar ook door de provincie, waterschappen en regionale samenwerkingsorganen. Meer informatie vindt u op de pagina Bekendmakingen.