De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is geen boomziekte maar een plaag. De eik wordt in het voorjaar door deze behaarde rupsen weliswaar kaalgevreten, maar de boom herstelt zich volledig. De rupsen gaan ‘s nachts in groepen - in processie - op zoek naar eten (eikenbladeren). Vandaar de naam eikenprocessierups.
Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunt u klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Meer informatie over gezondheidsklachten en behandeling vindt u op de rupsenwebsite van de GGD.
Meer informatie vindt u op de website Kennisplatform processierups.
Wat doet de gemeente?
De gemeente trekt natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, plaatst nestkasten voor vogels en plant bloembollen. Waar mensen veel last hebben van de haren van de eikenprocessierups, vinden veel vogelsoorten de rups helemaal niet vervelend. Vogels zoals de kool-, en pimpelmees, spreeuw en boomklever eten de rups graag en hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om de rups te ontdoen van zijn brandharen. Koolmees-jongen eten meer dan 60 rupsen per dag. Bloembollen geven al in het vroege voorjaar stuifmeel en nectar af en trekken zo de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals sluipwespen en gaasvliegen. Samen met de bloem- en kruidenrijke bermen zorgen de bloembollen voor een goed evenwicht in de biodiversiteit van de stad.
Vanaf het moment dat de rupsen hun overlaststadium bereiken, laat de gemeente nesten machinaal wegzuigen. Dit gaat door tot de meeste nesten zijn verwijderd, ook als de rupsen al zijn ontpopt tot vlinders. De lege nesten met achtergebleven brandharen kunnen namelijk tot wel acht jaar schadelijk blijven. De plekken waar de plaagdruk en bezoekersintensiteit hoog is, krijgen prioriteit.
Wat kunt u zelf doen?
De bolvormige nesten hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van de takken, maar kunnen ook op de stam van de eik voorkomen. Ziet u nesten van de eikenprocessierups in Amstelveen? Verwijder deze niet zelf, maar meld dit dan via het algemene telefoonnummer van de gemeente (020) 540 4911.
U kunt ook helpen met de natuurlijke bestrijding door balkons en tuinen insectvriendelijk in te richten. Dit trekt vogels aan en die eten de eikenprocessierups graag op. Door nestkasten op te hangen en planten te plaatsen waar vogels beschutting of voedsel in kunnen vinden. Heeft u een tuin? Laat dan gerust wat dood hout liggen. Vogels en insecten houden niet van keurig opgeruimde tuintjes.