Bodemverontreiniging
Bij bodemverontreiniging (of bodemvervuiling) zitten er stoffen in de grond of het grondwater die daar niet thuishoren. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn. Vervuilde bodemlocaties met gezondheidsrisico’s worden zo snel mogelijk aangepakt. Op deze pagina kunt u meer lezen over bodemverontreiniging in Amstelveen.
Er is sprake van bodemverontreiniging of bodemvervuiling wanneer de kwaliteit van de bodem wordt aangetast. Bijvoorbeeld door een te grote hoeveelheid chemische stoffen in de grond of het grondwater. Om te bepalen wat ‘teveel’ is, heeft de overheid normen opgesteld. Bij te hoge waardes is het nemen van maatregelen noodzakelijk om mens en milieu te beschermen.
Opruimen van de bodem
Er wordt al bijna veertig jaar gewerkt aan het in kaart brengen en opruimen van bodemverontreiniging. Dit opruimen wordt ook wel 'saneren' genoemd. In de beginjaren saneerde de overheid nog zelf, maar al snel zijn er wet- en regelgeving ontwikkeld. Ook zijn er afspraken gemaakt en zijn er subsidiesystemen ontwikkeld, zodat ook bedrijven en particulieren kunnen meehelpen. Omdat het probleem veel groter bleek dan vooraf gedacht heeft deze opruimingsoperatie langer geduurd. De meest urgent verontreinigingen zijn inmiddels weggehaald.
Nieuwe omgevingswet
In 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Onder deze wet gaat de gemeente over de minder urgente verontreinigingen. De gemeente stelt de regels vast en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voert de regels uit. U kunt hiermee te maken krijgen bij graafwerkzaamheden waarbij grond afgevoerd moet worden. Lees hier meer over onder de vraag 'Wat merkt u van de overheidsregels bij bouwwerkzaamheden?'.
Geen acuut gevaar bekend
In Amstelveen zijn er geen bodemverontreinigingen bekend die een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormen. Wel zijn er gebieden waar de bodemkwaliteit kan worden verbeterd of waar kans is op ongezonde hoeveelheden lood.
Bij nieuwe inzichten komen ook nieuwe problemen kijken. Naast vernieuwde inzichten over gezondheidsrisico’s (zoals bij lood) duiken er ook nieuwe probleemstoffen op, zoals PFAS. Vooralsnog lijkt de impact hiervan in Amstelveen gering.
Gerelateerde vragen
-
Waar komt bodemverontreiniging voor in Amstelveen? ({{ (accordion=='waar-komt-bodemverontreiniging-voor-in-amstelveen') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
De niet-ontveende gebieden aan de randen van de polders worden de Bovenlanden genoemd. Hier komt nog relatief veel bodemverontreiniging voor. De veenbodem is er vaak opgehoogd met afvalstoffen voor erfverharding of als bemesting. Deze Bovenlanden zijn te vinden in Randwijk, Patrimonium, het Oude Dorp, de Ouder-kerkerlaan, de Handweg, de Noorddammerlaan, Legmeerdijk en langs de Amstel. Zie voor een weergave van de Bovenlanden deze kaart en kijk onder ‘gebiedsindeling'.
De andere wijken van Amstelveen bestaan uit woonwijken die zijn aangelegd op weiland in de ontveende polders. Later zijn er door bedrijfsactiviteiten wel verontreinigingen ontstaan, maar die zijn grotendeels aangepakt. De Amstelveense bedrijfsterreinen zijn relatief jong. Bedrijfsterreinen die later een andere bestemming hebben gekregen zijn vaak al opgeruimd.
Verder is het risico op bodemverontreiniging groter bij (voormalige) bedrijfspanden met werkplaatsen. Ook bij woningen die gebouwd zijn vóór 1964 bestaat de kans dat de bodem verontreinigd is door lekkage van (voormalige) huisbrandolietanks. Sinds 1998 is verwijdering van oude huisbrandolietanks verplicht.
-
Waar komt er lood in de bodem voor in Amstelveen? ({{ (accordion=='waar-komt-er-lood-in-de-bodem-voor-in-amstelveen') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
In de Bovenlanden is de kans groot op lood op het erf en in de tuin. De provincie heeft in 2019 kinderspeelplaatsen onderzocht op lood. Hierbij kwamen er geen grote problemen naar voren. In 2022 worden schooltuinen onderzocht.
-
Hoe kun je kinderen beschermen tegen blootstelling aan lood? ({{ (accordion=='hoe-kun-je-kinderen-beschermen-tegen-blootstelling-aan-lood') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Teveel lood is met name schadelijk voor kleine kinderen (tot zes jaar). U kunt kinderen beschermen tegen vervuilde grond door een zandbak te gebruiken en te zorgen dat u geen tuingrond naar binnen loopt, bijvoorbeeld door voeten te vegen. Zie de website van Provincie Noord-Holland voor meer tips om kinderen zo min mogelijk in contact te laten komen met lood.
-
Hoe gaat de gemeente om met PFAS? ({{ (accordion=='hoe-gaat-de-gemeente-om-met-pfas') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Deze stoffen komen van nature niet in het milieu voor. PFAS is de afgelopen decennia op grote schaal in diverse producten toegepast, zoals voedselverpakkingsmaterialen, kleding, textiel en cosmetica. Helaas zijn deze stoffen zeer slecht afbreekbaar. Bij te grote hoeveelheden zijn ze ook ongezond. PFAS kunnen in het milieu terechtkomen via de lucht of via het afvalwater van fabrieken die deze stoffen gebruiken. Sinds 2018 is duidelijk dat deze stoffen overal in de bodem voorkomen. De gemeente Amstelveen heeft een (regionale) achtergrondkaart vastgesteld en aanvullende beleidsregels opgesteld die een verantwoord hergebruik van grond mogelijk maken
-
Welke informatie is beschikbaar van bodemonderzoeken? ({{ (accordion=='welke-informatie-is-beschikbaar-van-bodemonderzoeken') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Alle in Amstelveen geregistreerde bodemonderzoeken en saneringen worden gepubliceerd via de kaartviewer van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Via de functie rapportage kunt u er rapportages inzien. Deze informatie is al bekend bij de gemeente.
-
Waar vindt u informatie over regels en beleid? ({{ (accordion=='waar-vindt-u-informatie-over-regels-en-beleid') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Het geldende beleid over bodemonderzoek en -sanering vindt u op de website van de provincie Noord-Holland. Beleid en regels over toepassen van grond vindt u in de gemeentelijke Nota bodembeheer.
-
Wat merkt u van de overheidsregels bij bouwwerkzaamheden? ({{ (accordion=='wat-merkt-u-van-de-overheidsregels-bij-bouwwerkzaamheden') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
U merkt dat de overheid bepaalde regels heeft opgesteld over werkzaamheden in de bodem.
- Als u wilt bouwen en u heeft een Omgevingsvergunning nodig, kan bodemverontreiniging een rol spelen. In bepaalde gevallen moet u een bodemonderzoek laten uitvoeren. Bij te hoge waarden moet de grond opgeruimd worden.
- Als u werkzaamheden in de grond laat uitvoeren, moet u weten of de grond niet verontreinigd is. U bent als opdrachtgever verplicht uw aannemer informatie te geven over bodemverontreiniging. De aannemer moet de gezondheid van zijn personeel beschermen.
-
Wat is de relatie met grondverzet? ({{ (accordion=='wat-is-de-relatie-met-grondverzet') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Met grondverzet bedoelen we het vergraven, transporteren en (her)gebruiken van grond. Grondverzet vindt meestal plaats bij nieuwbouw of tuinrenovatie. Kennis over de bodemkwaliteit is nodig om grondwerkers te beschermen en te zorgen dat vervuilde grond netjes wordt verwerkt.