Valpreventie
Met de leeftijd neemt kans op vallen toe. Vallen kan bij ouderen grote gevolgen hebben. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dit te voorkomen en zijn er in Amstelveen valpreventiecursussen.
Veiligheid in en om het huis
U kunt zelf al veel doen om de kans op een val te verkleinen. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken:
- Veiligheid in huis:
- voorkomen losliggende snoeren
- zorg voor goede verlichting
- verlaag drempels
- leg geen losse kleedjes op de grond. Of leg een antislip-mat onder een los kleed
- houdt de trap en vloer vrij van losse spullen
- plaats beugels of handgrepen voor extra steun
- Goede schoenen: draag zowel binnen als buiten stevige schoenen die goed passen. Zonder hakken en zonder gladde zool.
- Goed zicht: bezoek één keer per jaar een opticien om uw ogen te laten testen. Bij het ouder worden gaan de ogen vaak achteruit.
- Vitamine D en gezonde voeding: om uw botten en spieren sterk te houden als u ouder wordt, wordt extra vitamine D aangeraden. Ook zijn eiwitten extra belangrijk. Eet daarnaast gezond met voldoende groenten en fruit. Kijk voor meer informatie en tips op de website van het Voedingscentrum.
- Let op bij het gebruik van medicijnen: sommige medicijnen zorgen voor slaperig- of duizeligheid en verhogen daarmee de kans op vallen. De huisarts en apotheek kunnen u adviseren bij dit soort symptomen.
- Wacht na het opstaan even met lopen: veel valongevallen gebeuren direct na het opstaan. Span eerst uw beenspieren aan en wacht tot de duizeligheid weg is, voordat u gaat lopen.
- Oefeningen en bewegen: train elke dag uw (been)spieren en evenwicht. Blijf niet te lang achter elkaar zitten en vooral blijf in beweging!
Blijf in beweging
Door te bewegen blijft u fit en houdt u uw spieren en botten sterk. Hoe oud u ook bent, het is nooit te laat om meer te gaan bewegen! De richtlijn is om minstens vijf, maar het liefst zeven dagen per week een half uur te bewegen. U kunt bijvoorbeeld wandelen, tuinieren of fitnessen. En daarnaast minimaal twee keer per week krachtoefeningen doen. Bent u daar niet toe in staat? Alle extra beweging is nuttig, het maakt niet uit hoe vaak, hoe zwaar en wat voor beweging.
Wilt u meer gaan bewegen? Kijk dan eens op de website van AmstelveenSport. Hier vindt u informatie over het sport- en beweegaanbod. Buurtsportcoaches kunnen u helpen een activiteit te vinden die bij u en uw beweegniveau past. Neem contact op via telefoonnummer (088) 858 51 00.
Ook het cursusbureau van Participe biedt veel beweegactiviteiten voor ouderen aan in de wijkcentra, zoals ‘Meer bewegen voor ouderen’. Kijk voor meer informatie op de website van Participe Amstelland.
Valpreventiecursussen
Bent u wel eens gevallen, bent u bang om te vallen of neemt uw balans af? Dan is een valpreventiecursus voor u wellicht een goed idee. In een groep werkt u aan spierversterking en balans, en krijgt u tips om vallen te voorkomen. Deze worden begeleidt door fysiotherapeuten. U kunt hier zonder verwijzing aan deelnemen en zelf inschrijven.
Er zijn drie valpreventiecursussen in Amstelveen. Welke cursus past bij u?
In Balans
In Balans is bedoeld voor ouderen (65+) die merken dat het evenwicht afneemt. Het is belangrijk dat u tenminste 10 minuten zonder steun, dus los, kunt staan en in huis kan lopen zonder hulp van stok of rollator.
- Duur: de cursus duurt 13 weken. De trainingen zijn 2 keer per week. Een groep heeft 12 tot 15 deelnemers.
- Locatie: de cursus vindt plaats in de wijkcentra.
- Contact: u kunt contact opnemen met Participe Amstelland via het telefoonnummer (020) 543 04 30 of via het e-mailadres info.amstelland@participe.nu.
- Inschrijving: u kunt zich inschrijven via de website van cursusbureau Participe, of vraag het in de wijkcentra.
Functioneel trainen ouderen
Deze training is bedoeld voor ouderen (65+) die merken dat het evenwicht afneemt. Merkt u dat u steeds vaker een steuntje nodig heeft, of voelt u zich vaker onzeker bij het oversteken in open ruimtes, dan kunt u zich aanmelden. Het is belangrijk dat u tenminste 10 minuten zonder steun, dus los, kunt staan en in huis kan lopen zonder hulp van stok of rollator.
- Duur: de cursus duurt 12 weken. De trainingen zijn 2 keer per week. Een groep heeft 10 deelnemers.
- Locatie: Fysiotherapie Dekker Gezondheidscentrum Marne (Marne 130f) en Medisch centrum Bankras (Den Bloeyenden Wijngaerdt 3d).
- Contact: u kunt contact opnemen via het telefoonnummer (020) 641 86 41.
- Inschrijving: u kunt zich inschrijven door contact op te nemen via het telefoonnummer (020) 641 86 41.
Otago
Otago is geschikt wanneer u merkt dat, bijvoorbeeld het lopen, het opstaan uit de stoel, normale huishoudelijke taken moeite kosten. En wanneer u bang bent om te vallen of al eens gevallen bent. Loopt u met een rollator of stok? Ook dan kunt u zonder problemen deelnemen aan dit oefenprogramma.
- Duur: de cursus duurt 12 weken. De trainingen zijn 1 keer per week. Oefeningen vinden plaats op of achter een stoel. Een groep heeft 8 deelnemers.
- Locatie: Fysiotherapie praktijk Sleedoorn, Lindepark 2K en Fysio Centrum Melkweg (Frank Heeger) in wijkcentrum Middenhof.
- Contact: u kunt contact opnemen met Fysiotherapie praktijk Sleedoorn via het telefoonnummer (020) 641 86 10. U kunt contact opnemen met Fysio Centrum Melkweg (Frank Heeger) via het telefoonnummer (020) 645 30 11 of het e-mailadres fysio@fcmm.nl.
- Inschrijving: u kunt zich inschrijven via bovenstaande contactgegevens.
Vergoeding zorgverzekeraar
Sommige zorgverzekeraars vergoeden cursussen om meer te bewegen en valpreventie (en andere preventieve cursussen) vanuit de aanvullende verzekering. Kijk hiervoor in de voorwaarden van uw verzekering.