Veelgestelde vragen omwonenden en (toekomstig) bewoners
Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen rondom de transformatie van het bedrijventerrein Legmeer naar de woon-werkwijk Nieuw Legmeer.
Hoe lang duurt het voordat de eerste huizen er staan?
In februari 2021 is de Rijksbijdrage woningbouwimpuls toegekend (Wbi). Als subsidievoorwaarde is gesteld dat de eerste paal uiterlijk drie jaar na toekenning van de Rijksbijdrage in de grond geslagen moet worden. In dit geval voor 28 februari 2024.
Kan ik mijzelf al inschrijven voor een woning?
Nee, op dit moment zijn we nog niet zover. We verwachten dat dit eind 2023 mogelijk is.
Wat voor soort woningen komen er?
De gemeenteraad heeft een 20-45-35 verdeling vastgelegd voor verschillende groepen bewoners: 20% sociale woningen, 45% middensegment (zowel huur als koop) en 35% dure woningen (zowel huur als koop).
Komen de huizen zoals te zien zijn op beeld, er ook zo uit te zien?
De getoonde beelden zijn slechts een visualisatie en bedoeld om een idee te krijgen. Ze verbeelden een gedachterichting en hieraan kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Waarom is er voor een combinatie van laag- en hoogbouw gekozen?
Nieuw Legmeer moet een wijk voor allerlei groepen mensen worden. Daarbij horen verschillende woonwensen en verschillende woonomgevingen. In de plannen zitten daarom zowel woningen als appartementen in verschillende prijsklassen. In de uitwerking van de transformatie naar Nieuw Legmeer zit zowel hoogbouw (maximaal zes bouwlagen met enkele hoogteaccenten) langs de randen als laagbouw in het hart (vier lagen). In 2019 is de hoogbouwvisie Amstelveen vastgesteld door de gemeenteraad.
Hoeveel huizen komen er?
We gaan nu uit van ongeveer 3000 woningen. Ze worden gebouwd in de categorieën sociaal (20%), middensegment (45%) en duur (35%).
Wat maakt deze nieuwe wijk zo anders?
De wijk wordt een nieuwe moderne Amstelveense woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud. De dagelijkse voorzieningen als een basisschool, openbaar vervoer, medisch centrum en recreatie zijn op loopafstand. Een stedelijke wijk waarin mensen graag wonen, werken en verblijven. Waar zowel rumoer als rust is. Stedenbouwkundig is veel gebaseerd op de huidige structuren en dit maakt het gebied spannend qua opbouw. Nieuw Legmeer heeft de ambitie om dé energieneutrale wijk van Amstelveen te worden met oog voor het veranderende klimaat en de circulaire economie. Een soortgelijke wijk bestaat er nog niet binnen de gemeente.
Waarom komen er niet meer sociale woningen?
Zowel landelijk en ook binnen onze gemeente is er een grote behoefte aan allerlei soorten woningen, die starters en jonge gezinnen kansen biedt om in de gemeente te blijven en ouderen om een comfortabel appartement te betrekken. We hebben gekozen voor een nieuwe moderne Amstelveense woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud en uit alle inkomensklassen. De woningen worden gebouwd in de categorieën sociaal (20%), middensegment (45%) en duur (35%).
Waarom is het huidige terrein niet toekomstbestendig?
Het huidige bedrijventerrein is gebouwd in de jaren zeventig en tachtig en ligt nu midden in de gemeente tussen woonwijken in plaats van aan de rand van de stad. Veel van de bebouwing is inmiddels verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen van werkplekken en duurzaamheid. Het terrein is een zogenaamd ‘versteend gebied’ met weinig groen tussen de stroken asfalt en bestrating. Hierdoor is het niet goed ingericht om toenemende hoeveelheden hemelwater op te vangen en werkt het op warme dagen als een ‘hitte-eiland’, die de temperatuur in de omgeving opdrijft.
Is er geen ander gebied mogelijk om huizen te bouwen?
Binnen onze gemeente is er een grote behoefte aan woningen voor verschillende groepen mensen. Een woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud. De transformatie van het gebied biedt zowel starters als jonge gezinnen kansen om in de gemeente te blijven en ouderen om een comfortabel appartement te betrekken. Legmeer is de enige locatie binnen de bebouwde kom waar grootschalige woningbouw met een divers karakter mogelijk is. Het Luchthaven Indelingsbesluit (LIB) legt voor dit gebied geen belemmeringen op om woningen toe te voegen.
Hoe lang gaat het duren voordat de wijk helemaal af is?
Vooralsnog gaan we uit van een transformatie van vijftien jaar. Hiermee komt er stapsgewijs een unieke toekomstgerichte wijk midden in de Randstad.
Welke voorzieningen komen er in de wijk?
Er komen een basisschool, medisch centrum, winkels, werkplekken en recreatie. Allemaal op loopafstand.
Worden de verschillende woningen geen prooi voor beleggers?
Ook binnen Amstelveen zijn er lange wachtlijsten voor de sociale huur en zijn er te weinig woningen in de vrije sector (laag en hoog) en de middeldure koop (laag en hoog). Binnen de gemeente geldt de zogenaamde zelfbewoningsplicht: je bent dan verplicht om er zelf te gaan wonen. Voor de verschillende afspraken, zie hiervoor de Woonagenda Amstelveen 2020-2023.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op de pagina Uitgelicht onder Project Legmeer.