Veelgestelde vragen omwonenden en (toekomstig) bewoners
Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen rondom de transformatie van het bedrijventerrein Legmeer naar de woon-werkwijk Nieuw Legmeer.
Woningen
Kan ik mijzelf al inschrijven voor een woning?
Nee, op dit moment is het nog niet zover. Zodra dit wel mogelijk is, zullen de ontwikkelaars dit via de diverse media bekend maken. De gemeente speelt hierin geen rol.
Hoe hoog is de woondruk in Amstelveen?
Er is recent onderzoek gedaan naar de woondruk onder de vijftig grootste gemeenten in Nederland. Daaruit blijkt dat binnen Amstelveen de vraag naar woningen ruim 50% hoger ligt (woondruk) dan het beschikbare woningaanbod. Met dit percentage voert Amstelveen de ranglijst aan. De transformatie van het bedrijventerrein naar Nieuw Legmeer, kan een bijdrage leveren om de woondruk (iets) te verlagen.
Wat voor type woningen komen er?
De gemeenteraad heeft in 2020 een 20-45-35 verdeling vastgelegd voor verschillende groepen bewoners: 20% sociale woningen, 45% middensegment (zowel huur als koop) en 35% dure woningen (zowel huur als koop).
De gemeente heeft de verschillende bouwkundige kaders met de eigenaren besproken. Uit de reacties en de analyse van de gemeente zelf, blijkt dat de financiële haalbaarheid van het te ontwikkelen gebied onder druk staat.
Om de haalbaarheid van de nieuwe woon-werkwijk te vergroten is de gemeenteraad in september 2022 geadviseerd om de verdeling van het type woningen aan te passen naar 20-40-40 (sociaal-midden-huur) en het aantal woningen te verhogen. De financiële en ruimtelijke haalbaarheid wordt nu verder onderzocht en berekend. Na de definitieve vaststelling van de uitgangspunten zal het geheel, ter besluitvorming, aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Hoeveel woningen komen er?
In de, door de gemeenteraad in 2020 vastgestelde Ontwikkelvisie, is uitgegaan van het scenario Productieve Stad met ongeveer 3.000 woningen. Dit programma is inmiddels doorgerekend en met de eigenaren van het plangebied besproken. Het bleek financieel niet haalbaar. Dit komt mede door de stijging van de energieprijzen, de sterk gestegen inflatie en de invloed ervan op de bouwkosten.
Het voorstel is om, gegeven de stedenbouwkundige uitgangspunten en met behoud van de identiteit van de nieuwe wijk, het aantal woningen te verhogen naar minimaal 3.600. Binnen deze context wordt onderzocht welk aantal leidt tot een financieel uitvoerbaar plan. Dit voorstel wordt, samen met de rest van de maatregelen, in het definitieve programma ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. Zij moet hierover nog een beslissing nemen. Deze wordt in het eerste kwartaal 2024 verwacht.
Komen de huizen, zoals te zien in het concept beeldkwaliteitsplan, er ook zo uit te zien?
De getoonde beelden in het concept Beeldkwaliteitsplan zijn slechts een visualisatie en bedoeld om een idee te krijgen. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Waarom komen er niet meer sociale woningen?
Zowel landelijk en ook binnen Amstelveen is er grote behoefte aan allerlei soorten woningen. De gemeente wil aan starters en jonge gezinnen mogelijkheden bieden om in Amstelveen te blijven en aan ouderen om een comfortabel appartement te betrekken, dat past bij de wensen. Om die reden worden ook andere categorieën woningen in het programma opgenomen.
In de door de gemeenteraad vastgestelde Ontwikkelvisie is gekozen voor een nieuwe moderne Amstelveense woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud. In de visie staat een drietal type woningen: 20% sociale woningen, 45% middensegment (zowel huur als koop) en 35% dure woningen (zowel huur als koop). De ontwikkelvisie en de concepten beeldkwaliteitsplan en programmatisch kader zijn besproken met de eigenaren, maar dit bleek financieel niet haalbaar.
Om de haalbaarheid te vergroten wordt onderzocht de verdeling van de type woningen aan te passen naar 20-40-40 (sociaal-midden-duur). Door het behoud van het percentage sociale woningen, wordt dit type in absoluut aantal verhoogd om zo te voldoen aan de grote vraag naar dit type woningen in Amstelveen.
Waarom is er voor een combinatie van laag- en hoogbouw gekozen?
Nieuw Legmeer moet een wijk geschikt voor jong en oud worden. Daar horen verschillende woonwensen en type woningen bij. In de uitwerking van de transformatie naar Nieuw Legmeer zit zowel hoogbouw (maximaal zes bouwlagen met enkele hoogteaccenten), als laagbouw in het hart (vier lagen). In 2019 is de Hoogbouwvisie Amstelveen vastgesteld door de gemeenteraad, en deze is ook voor deze wijk leidend.
Hoelang duurt het voordat de eerste huizen er staan?
In februari 2021 is de rijksbijdrage Woningbouwimpuls (WBI) toegekend. Eén van de subsidievoorwaarden is dat de eerste paal uiterlijk drie jaar na toekenning van de rijksbijdrage in de grond geslagen moet zijn. In dit geval voor 21 februari 2024. Die datum is niet haalbaar. De gemeente is met het Rijk in overleg over het uitstellen van de deadline. In dat geval start de bouw naar verwachting in 2025. Wanneer de eerste huizen opgeleverd worden hangt mede af van verschillende factoren zoals het bouwtempo en de weersomstandigheden.
Worden de verschillende woningen geen prooi voor beleggers?
Ook binnen Amstelveen zijn er lange wachtlijsten voor de sociale huur en zijn er te weinig woningen in de vrije sector (laag en hoog) en de middeldure koop (laag en hoog). Binnen de gemeente geldt de zogenaamde zelfbewoningsplicht: je bent dan verplicht om er zelf te gaan wonen. Voor de verschillende afspraken, zie de Woonagenda Amstelveen 2020-2023.
Hebben de inwoners binnen Amstelveen voorrang bij de nieuwe woon-werkwijk?
Het kabinet wil dat gemeenten de helft van alle koop- en huurwoningen kunnen toewijzen aan mensen die al binnen de gemeente wonen. De huidige huisvestingswet geeft gemeenten al de mogelijkheid de helft van de huurwoningen toe te wijzen aan mensen met een economische of maatschappelijke binding. Van die helft mag een kwart voor de eigen inwoners worden gereserveerd. Dat wordt nu 50%.
Bij koopwoningen geldt de wetswijziging alleen voor huizen waarvoor de koper een Nationale Hypotheek Garantie kan krijgen.
Woningbouwimpuls (WBI)
Wat houdt de WBI in?
Het Rijk helpt en stimuleert gemeenten om de woningbouw te versnellen, waarbij het Rijk verschillende instrumenten inzet. De subsidieregeling Woningbouwimpuls (WBI) is zo'n instrument.
In februari 2021 is een aanvraag voor de rijksbijdrage op basis van de WBI toegekend.
Met de rijksbijdrage uit de WBI kunnen de bestaande gemeentewerf en het Afvalbrengstation worden verplaatst, waardoor er (milieu)ruimte ontstaat voor de realisatie van woningen.
De nieuwe wijk
Wat maakt deze nieuwe wijk zo anders?
Nieuw Legmeer wordt stapsgewijs een nieuwe moderne Amstelveense woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud. De wijk wordt een stedelijke wijk waarin mensen graag wonen, werken en verblijven. De dagelijkse voorzieningen (zoals een basisschool, openbaar vervoer, medisch centrum en recreatie) zijn op loopafstand.
Nieuw Legmeer heeft bovendien de ambitie om dé energieneutrale wijk van Amstelveen te worden met oog voor het veranderende klimaat en de circulaire economie. Een soortgelijke wijk bestaat nog niet binnen de gemeente.
Is er geen ander gebied mogelijk om huizen te bouwen?
Binnen Amstelveen is er grote behoefte aan woningen voor verschillende groepen mensen. Een woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud. De transformatie van het gebied biedt zowel starters als jonge gezinnen kansen om in de gemeente te blijven en ouderen om een comfortabel appartement te betrekken.
Legmeer is de enige locatie binnen de bebouwde kom waar grootschalige woningbouw met een divers karakter mogelijk is. Het Luchthaven Indelingsbesluit (LIB) legt voor dit gebied geen belemmeringen op om woningen te bouwen.
Waarom is het huidige terrein niet toekomstbestendig?
Het huidige bedrijventerrein is gebouwd in de jaren zeventig en tachtig en ligt nu midden in de gemeente tussen de verschillende woonwijken. Veel van de bebouwing is inmiddels verouderd en voldoet niet meer aan de huidige en toekomstige eisen op gebied van duurzaamheid.
De wijk Nieuw Legmeer is onderverdeeld in clusters. Wat houdt dit in?
De wijk is op papier verdeeld in een twintigtal gebieden, omdat Nieuw Legmeer vanwege de grootte ervan niet in één keer tot ontwikkeling kan worden gebracht. Deze gebieden, clusters genaamd, bestaan uit een mix van wonen, werken en voorzieningen. Elk cluster heeft haar eigen spelregels en voorwaarden (het clusterpaspoort). Per cluster worden er gesprekken gevoerd met de eigenaren van de grond en andere partijen om de haalbaarheid van de transformatie te onderzoeken en tot ontwikkeling en realisatie te komen.
Wordt de wijk in één keer gebouwd?
Nee, de transformatie van het huidige bedrijventerrein naar een toekomstgerichte woon-werkwijk zal stapsgewijs plaatsvinden. Zo kan de financiële uitvoerbaarheid onder controle gehouden worden, de overlast beperkt blijven gedurende de transformatie en de bereikbaarheid te gewaarborgd. Bovendien kunnen de nieuwste inzichten voor een toekomstgerichte woon-werkwijk meegenomen worden in de realisatie.
Welke voorzieningen komen er in de wijk?
Er komen allerlei soorten voorzieningen in de nieuwe wijk. Daarbij moet u denken aan een basisschool, medisch centrum, winkels, werkplekken, openbaar vervoer en parken. Allemaal op loopafstand.
Hoelang gaat het duren voordat de wijk helemaal af is?
Vooralsnog wordt uitgegaan van een transformatie van zo’n vijftien jaar. Hiermee komt er stapsgewijs een unieke toekomstgerichte wijk midden in de Randstad.
Wat voor uitstraling gaat de nieuwe woon-werkwijk krijgen?
De nieuwe wijk moet een levendige, duurzame en kwalitatief hoogwaardige Amstelveense wijk worden. Een stedelijke wijk waarin mensen graag wonen, werken en verblijven. Een wijk voor alle inkomensgroepen, van jong tot oud. Onderwijs, ondersteunende maatschappelijke functies en cultuur zijn ingepast in de nieuwe woon-werkwijk.
Is de nieuwe wijk makkelijk bereikbaar?
Er zijn steeds meer vervoersmogelijkheden mogelijk om op de plaats van bestemming te komen. Om de wijk en daarbuiten hiervan optimaal gebruik te laten maken, wordt er onderzocht of een regionale mobiliteitshub kan worden gerealiseerd. Een mogelijke locatie hiervoor is de halte Sacharovlaan, die direct grenst aan de westzijde van Nieuw Legmeer.
Welke rol speelt de verplaatsing van de gemeentewerf en het Afvalbrengstation in de ontwikkeling van Legmeer?
De verplaatsing van het Afvalbrengstation en de gemeentewerf brengt kosten met zich. Deze worden deels gedekt vanuit de algemene reserve, het project zelf en vanuit de WBI. Omdat deze verplaatsing flinke investeringen met zich mee brengt, is het advies aan de gemeenteraad om hier mee te starten als er meerdere clusters (drie of meer) tot ontwikkeling komen.
Waar naartoe worden de gemeentewerf en het Afvalbrengstation verplaatst?
Het is de bedoeling om beide gemeentelijke instellingen te verhuizen naar het nieuw te bouwen Bedrijvencentrum Amstelveen Zuid (BTAZ).
Duurzaamheid
Hoeveel kosten de duurzaamheidsambities?
De duurzaamheidsambities komen voort uit door de EU en de Nederlandse overheid vastgestelde ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De gemeente heeft de ambitie al in 2040 onafhankelijk van fossiele brandstoffen te functioneren. Dit heeft betrekking op het vervoer en energiegebruik in woningen en gebouwen.
Gelet op de transformatieperiode van zo’n vijftien jaar naar een moderne woon-werkwijk en de stapsgewijze realisatie ervan, zullen nu al (clusteroverstijgende) stappen gezet moeten worden om de ambities daadwerkelijk te realiseren.
De kosten van duurzaam bouwen zijn een integraal onderdeel van de bouwkosten. Bovendien worden duurzaamheidseisen steeds belangrijker in de waardebepaling van vastgoed. Steeds meer banken en andere financiers stellen duurzaamheidseisen aan de financiering van een woning of bedrijfspand.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op de pagina Uitgelicht onder Project Legmeer.