Veelgestelde vragen ondernemers
Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen rondom de transformatie van het bedrijventerrein Legmeer naar de woon-werkwijk Nieuw Legmeer.
Transformatie Legmeer
Waarom moet het huidige bedrijventerrein worden aangepast?
Het huidige bedrijventerrein is gebouwd in jaren zeventig en tachtig aan de rand van de gemeente. Het ligt nu tussen verschillende woonwijken. Veel van de bebouwing is inmiddels verouderd en voldoet niet meer aan de huidige en toekomstige eisen op gebied van duurzaamheid.
Zowel landelijk en ook binnen onze gemeente is er grote behoefte aan woningen. De gemeente wil aan starters en jonge gezinnen mogelijkheden bieden om in Amstelveen te blijven en aan ouderen om een comfortabel appartement te betrekken.
Legmeer is nog de enige locatie binnen de bebouwde kom waar grootschalige woningbouw mogelijk is. Het Luchthaven Indelingsbesluit (LIB) geeft geen belemmeringen voor dit gebied. Door de transformatie ontstaat er een nieuwe toekomstbestendige woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud.
Welke bedrijven mogen blijven en welke moeten weg?
Op dit moment is het nog te vroeg om hier een passend antwoord op te geven. Het bedrijventerrein is in het bezit van een groot aantal eigenaren, ieder met zijn eigen toekomstplannen en visie. De transformatie naar Nieuw Legmeer zal zo’n vijftien jaar in beslag nemen.
Als er vijftien jaar gewerkt wordt, betekent dit vijftien jaar bouwoverlast voor omwonenden en bedrijven. Hoe denkt de gemeente dit te minimaliseren?
De transformatie zal de nodige overlast geven. Dit geldt voor zowel de huidige en toekomstige bewoners als de bedrijven die actief zijn en/of blijven in Legmeer. De verkeersstomen voor het bouw-, werk- en woonverkeer worden zo veel mogelijk gescheiden.
Is de gemeente zelf grondeigenaar binnen Legmeer?
Ja, de gemeente is onder andere eigenaar van het Afvalbrengstation en de gemeentewerf.
Wie heeft er belangen in het gebied?
Er zijn meer dan 100 eigenaren (waaronder de gemeente) en het gebied kent meer dan 200 bedrijven en instanties. Al deze eigenaren, ondernemers en huurders van de bedrijfspanden hebben hierin verschillende belangen.
Wanneer gaat de eerste schop de grond in?
In februari 2021 is de rijksbijdrage Woningbouwimpuls (WBI) toegekend. Eén van de voorwaarden is dat de eerste paal uiterlijk drie jaar na toekenning van de bijdrage in de grond geslagen moet worden. In dit geval voor 18 februari 2024.
Hoelang duurt de volledige transformatie naar de nieuwe situatie?
Dat is niet precies te zeggen, maar vooralsnog wordt uitgegaan van een transformatie van zo’n vijftien jaar.
Waarnaartoe worden de gemeentelijke werf en het Afvalbrengstation verplaatst?
Het is de bedoeling om beide gemeentelijke instellingen te verhuizen naar het nieuw te bouwen Bedrijvencentrum Amstelveen Zuid (BTAZ).
Nieuw Legmeer
De wijk Nieuw Legmeer is onderverdeeld in clusters. Wat houdt dit in?
De wijk is op papier verdeeld in 26 gebieden, omdat Nieuw Legmeer vanwege de grootte ervan niet in één keer tot ontwikkeling kan worden gebracht. Deze gebieden, clusters genaamd, bestaan uit een mix van wonen, werken en voorzieningen. Elk cluster heeft haar eigen spelregels en voorwaarden (de clusterpaspoorten). Per cluster worden er gesprekken gevoerd met de eigenaren van de grond en andere partijen om de haalbaarheid van de transformatie te onderzoeken en tot ontwikkeling en realisatie te komen.
In het najaar 2021 en voorjaar 2022 zijn er, per cluster, gesprekken gevoerd met de eigenaren van het gebied. Wat is hieruit gekomen?
Eind vorig jaar is de gemeente met de eigenaren van het bedrijventerrein in gesprek gegaan om gezamenlijk tot een haalbaar plan te komen. En stapsgewijs te bouwen aan de transformatie naar een woon-werkwijk. De door de gemeenteraad vastgestelde Ontwikkelvisie en de vrijgegeven concepten beeldkwaliteitsplan, programmatisch kader en de Leidraad duurzaam bouwen waren de basis van deze overleggen.
Uit de reacties van de eigenaren en de analyse van de gemeente zelf, blijkt dat de financiële haalbaarheid voor beide partijen onder druk staat. Dit komt mede door de stijging van de energieprijzen, de sterk gestegen inflatie en de invloed ervan op de bouwkosten.
In september 2022 is door de gemeente een nieuw voorstel gedaan, wat met zowel de gemeenteraad als de eigenaren van de verschillende clusters besproken zal worden.
Zijn alle werkplekken in Nieuw Legmeer op de begane grond?
Nee, er zijn ook bedrijven of kantoren op (meerdere) verdiepingen mogelijk.
Kunnen klanten in Nieuw Legmeer eenvoudig voor de deur parkeren?
Op straat komen enkele laad-, losplekken voor bijvoorbeeld pakketbezorging of verhuizingen. De bezoekers kunnen parkeren in de parkeergarages.
Wordt werkruimte binnen Nieuw Legmeer zowel verkocht als verhuurd?
Daar gaat de gemeente niet over. Waarschijnlijk zal het mogelijk zijn om werkruimte zowel te kopen als te huren. Dit is echter afhankelijk van de ontwikkelende partij dan wel de eigenaar van de grond.
Hoe ziet het vervolg van de gesprekken er in de komende periode uit?
Onder voorbehoud van bestuurlijke besluitvorming en goedkeuring zullen in het najaar 2022 de vervolgoverleggen met de verschillende marktpartijen plaatsvinden.
De gemeente heeft als doel om in december 2022 de input te krijgen om tot de definitieve vaststelling van de uitgangspunten voor Nieuw Legmeer te komen. Vervolgens zal het geheel aan de gemeenteraad ter besluitvorming worden voorgelegd. Zoals het er nu naar uitziet, zal dit aan het einde van het eerste kwartaal 2023 zijn.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op de pagina Uitgelicht onder Project Legmeer.