Taken gemeenteraad
Wat doet de gemeenteraad?
De gemeenteraad van Amstelveen bestaat uit 37 raadsleden van twaalf verschillende politieke partijen. De burgemeester is de voorzitter van de raad.
Drie rollen
De gemeenteraad heeft drie belangrijke rollen:
- volksvertegenwoordiging
- kaderstelling
- controleren van het college van burgemeester en wethouders.
Volksvertegenwoordiging
Elke vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Deze verkiezingen geven de inwoners van Amstelveen de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de samenstelling van de raad. De gekozen raadsleden vertegenwoordigen de inwoners van Amstelveen. De raadsleden weten wat er speelt in Amstelveen en nemen dat mee bij de besluiten die zij nemen voor onze stad.
Kaderstelling
Het is aan de gemeenteraad om de grote lijnen van het beleid te bepalen. Wat gaan we doen in Amstelveen en hoeveel mag dat kosten? Dit noemen we kaderstelling. Het college van burgemeester en wethouders voert het beleid uit.
Controle
De gemeenteraad controleert ook of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert. De raad kan bijsturen als het niet goed gaat. De raad heeft budgetrecht en controleert het algemeen financieel beleid van het college. Het college moet elk jaar vóór 15 juli de jaarrekening aanbieden aan de raad. De resultaten kunnen dan worden meegewogen bij het vaststellen van de begroting voor het volgende jaar.
In de praktijk betekenen deze rollen dat de gemeenteraad bijvoorbeeld bestemmingsplannen vaststelt. Ook stelt de raad de programmabegroting vast: daarin staat waar het geld elk jaar aan wordt uitgegeven. Hoeveel geld gaat er bijvoorbeeld naar de sport of naar cultuur? Hoeveel naar het onderhouden van de wegen? Ook is de raad aan zet als er beleid moet worden ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het maken van het nieuwe parkeerbeleid.
Instrumenten van de raad
Voor het vaststellen en bijsturen van het beleid heeft de raad verschillende instrumenten. Dat zijn:
- het recht van amendement
- het recht van motie
- het recht van initiatief
- het recht van onderzoek/enquête
- het recht op het stellen van vragen (schriftelijk en mondeling).
Op de pagina Instrumenten van de raad leest u hier meer over.
Benoemen van de wethouders
Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt overleg gevoerd om te kijken welke coalitie er mogelijk is. Wanneer dat duidelijk is, benoemt de raad de wethouders. Samen met de burgemeester vormen de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoording schuldig aan de gemeenteraad. Dit betekent dat het college met voorstellen richting de raad komt, vertelt wat er is gedaan, wat het heeft gekost en wat het effect ervan is.
Raadsbesluiten
De gemeenteraad neemt besluiten in de raadsvergaderingen. De besluiten die de raad neemt, worden inhoudelijk voorbereid tijdens Het Raadsgesprek en Het Raadsdebat. Tijdens Het Raadsgesprek kunnen de raadsleden zich een beeld vormen van het onderwerp. Dat kunnen zij doen door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met inwoners of experts, door zich te laten informeren door het college van B&W of door op werkbezoek te gaan. Het politieke debat, waarbij iedere fractie een (voorlopig) standpunt over een raadsvoorstel inneemt, vindt plaats tijdens Het Raadsdebat. Overigens gaan niet alle voorstellen waar de raad een besluit over moet nemen per definitie via Het Raadsgesprek en/of Het Raadsdebat.
Dit zijn de contactgegevens van de gemeenteraad van de gemeente Amstelveen.Gemeenteraad Amstelveen
Agenda's en vergaderstukken
Videoverslagen vergaderingen (live en archief vanaf 1 september 2019)
Laan Nieuwer-Amstel 1,
1182 JR Amstelveen