Werkwijze raad
Het vergadermodel van de raad kent twee soorten avonden: Het Raadsgesprek en de Raadsavonden. Deze vinden standaard plaats op woensdagavond.
Het Raadsgesprek
Het Raadsgesprek is een avond voor dialoog en heeft als doel informatie op te halen en informatie uit te wisselen. Op deze avonden vindt geen besluitvorming plaats. Tijdens Het Raadsgesprek kunnen meerdere bijeenkomsten worden gepland, die waar nodig ook parallel kunnen plaatsvinden. Het Raadsgesprek kent vijf werkvormen:
- Bijeenkomsten op verzoek van de raad.
De raad kan bijeenkomsten houden over onderwerpen waarover de raad in gesprek wil met inwoners, ervaringsdeskundigen, andere belanghebbenden en experts. Deze bijeenkomsten kunnen verschillende vormen hebben, van een hoorzitting tot een expertmeeting of een werkbezoek. - Inspraak door inwoners en andere belanghebbenden.
De raad gaat graag met inwoners en andere belanghebbenden in gesprek over zowel geagendeerde voorstellen als over niet-geagendeerde onderwerpen. - Technische inloop over raadsvoorstellen.
Tijdens een technische inloop kan de raad zijn technische vragen over raadsvoorstellen stellen aan de behandelend ambtenaar. - Informatieve bijeenkomsten van het college.
Tijdens deze bijeenkomsten kan het college van B en W de raad bijpraten over langlopende en complexe dossiers. - Werkbezoeken op locatie in de stad.
De raad kan kiezen om op werkbezoek te gaan. Het is voor verenigingen, instellingen en bedrijven ook mogelijk de raad uit te nodigen voor een werkbezoek.
De bijeenkomsten zijn in principe openbaar en voor iedereen toegankelijk, tenzij geheimhouding wordt opgelegd. De bijeenkomsten worden niet live uitgezonden via internet.
Raadsavonden
De Raadsavond bestaat uit twee onderdelen: Het Raadsdebat en de raadsvergadering.
De avond begint om 19.30 uur met Het Raadsdebat. Tijdens Het Raadsdebat kunnen voorstellen, gespreksnotities van het college of agendaverzoeken van de raad worden besproken. Er kunnen twee debatten parallel plaatsvinden. Aan het eind van het Raadsdebat wordt bekeken of een besproken voorstel rijp is voor besluitvorming. Als dat niet het geval is, wordt een volgend Raadsdebat over het voorstel gepland. Als het voorstel wel rijp is voor besluitvorming wordt gekeken of het voorstel als hamerstuk door kan naar de raad of dat er nog moties of amendementen zijn aangekondigd. Besluitvorming vindt in de volgende raadsvergadering plaats.
Na Het Raadsdebat vindt de raadsvergadering plaats. De raadsvergadering start uiterlijk om 21.00 uur en bestaat uit drie onderdelen:
- Bespreekstukken
- Stemstukken
- Raadsactualiteit (mondelinge vragen, regionale zaken, interpellatiedebat, moties vreemd aan de orde van de dag)
Bij uitzondering kan een voorstel dat door de agendacommissie rechtstreeks als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering is geplaatst toch worden besproken. Dat kan als meer dan de helft van het aantal fracties in de raad een verzoek daarom steunt.
De Raadsdebatten en de raadsvergaderingen zijn in principe openbaar en worden, tenzij geheimhouding wordt opgelegd, live uitgezonden via internet.
Agendacommissie
De agenda’s voor Het Raadsgesprek en de Raadsavonden worden voorbereid door de agendacommissie van de raad. De agendacommissie kan voorstellen direct als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering zetten.