Houtstook

Status: Actief

Ongeveer één op de drie Nederlanders heeft wel eens last van rook uit de open haard, houtkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. De rook kan zorgen voor geuroverlast, roetneerslag en gezondheidsklachten aan luchtwegen, hart en ook bloedvaten.

Schadelijke stoffen

Bij het stoken van hout komt rook vrij. In die rook zitten schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolmonoxide en roet. Deze stoffen zijn slecht voor uw gezondheid en die van anderen.

Er is geen manier van hout stoken die helemaal geen overlast geeft. Er komt altijd wat rook vrij. U kunt de overlast wel verminderen. Op de website van Milieu Centraal en de website van het RIVM staan handige stooktips. Door anders te stoken, een goede kachel te kiezen en goed droog, schoon hout te gebruiken, komt er 
minder rook vrij. Zo zorgt u voor minder overlast en denkt u aan de gezondheid van uzelf en uw buren.

Je ziet het niet, maar het is er wel...

Tips voor het gebruik open haard of houtkachel

  • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en zorgt voor vieze lucht. Op de website Atlasleefomgeving kunt u zien hoe het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt is. Als het stoken wordt afgeraden, komt er een stookalert op de website van het RIVM
  • Let bij het kopen van een open haard of houtkachel op de capaciteit van de 
    kachel. Een kachel met een te grote capaciteit maakt het al snel te warm, 
    waardoor het vuur wordt gesmoord. Er komen dan meer schadelijke stoffen vrij door de onvolledige verbranding
  • Zorg voor genoeg (frisse) lucht. Zet de luchttoevoer van de kachel en de klep in de schoorsteen helemaal open. Laat ook een raam of ventilatierooster open in huis. Het hout verbrandt dan beter en er komt minder rook vrij
  • Gebruik alleen droog hout. Droog hout heeft barsten of een loszittende schors. Zelfgehakt hout moet minstens 2 jaar drogen. Met een vochtmeter kunt u controleren of het hout droog genoeg is (onder de 20%). Gebruik nooit geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout
  • Maak het vuur aan met de Zwitserse methode. Stapel het hout losjes en 
    kruislings op elkaar, leg dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Steek het vuur van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. De rook kan dan goed weg en er is minder kans op een schoorsteenbrand. Meer informatie vindt u op de website Schoorsteenveger
  • Controleer of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, rustige vlammen en weinig rook. Oranje vlammen en donkere rook betekenen dat het vuur niet goed brandt. Zet dan een raam open

Tips voor het gebruik van de vuurkorf of barbecue

  • Stook niet bij windstil of mistig weer
  • Stook alleen droog hout
  • Maak het vuur aan met de Zwitserse methode
  • Wilt u barbecueën op houtskool en woont u in een drukke buurt of gesloten binnentuin? Ga dan naar een speciale barbecueplaats. In het Amsterdamse Bos mag u barbecueën als u geen anderen geen last bezorgt. Er zijn ook zes openbarebarbecues. Meer informatie vindt u op de website van het Amsterdamse Bos

Wat kunt u doen bij overlast?

Heeft u last van rook? Kijk eerst waar de rook vandaan komt. Misschien stoken meerdere buren hout. Probeer eerst samen met uw buren te praten. Een goed gesprek en simpele tips kunnen al helpen. Leg uit waarom u last heeft en dat er manieren zijn om beter te stoken.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de overlast willen beperken, door minder te stoken of een schonere barbecue te kopen. Helpt het gesprek niet? Dan kunt u een melding indienen bij de gemeente, uw wijkagent, via de website Atlas Leefomgeving of de website van de GGD.

Alternatieven voor hout stoken

Wilt u een open haard, houtkachel, vuurkorf of barbecue kopen? Denk dan ook aan andere duurzamere manieren om uw huis of tuin te verwarmen of gezellig te maken. Bijvoorbeeld: 

  • (Hybride)Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Elektrische (terras)haard of barbecue 

Meer informatie leest u op de website van Regionaal Energie Loket of de website van Milieu Centraal.

Veiligheid

Bij open haarden en houtkachels moet u altijd een raam of ventilatierooster openzetten. Deze kachels en haarden gebruiken lucht uit de kamer. Als er te weinig frisse lucht is ontstaat er onderdruk. Dan kunnen gevaarlijke gassen in de kamer komen. Een houtkachel gebruikt 250 kubieke meter lucht per uur. Een open raam is daarom écht nodig.

Gesloten houtkachels hebben een extra pijp voor lucht van buiten. Die zijn veiliger en werken beter dan open kachels. 

Let op koolmonoxide

Bij alle kachels moet u opletten voor koolmonoxide. De stof is giftig en ontstaat bij slechte verbranding . U merkt het aan klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen (die kunnen leiden tot verstikking). Het is slim om een koolmonoxidemelder op te hangen. Deze geeft een alarmsignaal voordat het gevaarlijk wordt.