Burgerinitiatieven
Vindt u een bepaald onderwerp in uw buurt of wijk belangrijk? Vinden meer mensen dat én wilt u hierover in gesprek met de gemeenteraad? Dan kunt u een burgerinitiatief indienen.
De gemeenteraad moedigt inwoners aan om meer betrokken te zijn bij het lokale politieke proces. Door een burgerinitiatief in te dienen, zet u het onderwerp dat u aan het hart gaat op de agenda van de raad.
Onderwerpen
Uw burgerinitiatief gaat over een onderwerp waar de gemeente een besluit over mag nemen en wat gesteund wordt door meer mensen in uw buurt of wijk. Voorbeelden zijn:
- de bouw van een jeugdhonk of de aanleg van een natuurspeeltuin;
- het plaatsen van een bankje waar ouderen kunnen samenkomen;
- het opzetten van een nieuw museum;
- het geven van een monumentenstatus aan een pad.
Een burgerinitiatief mag niet gaan over gemeentelijk beleid, een onderwerp dat niet behoort tot de bevoegdheid van de raad, een klacht over een gedraging van het college, een bezwaar tegen een besluit van een college, een onderwerp waar de raad de afgelopen twee jaar over heeft besloten of over privébelangen.
Wie mag een burgerinitiatief indienen?
U bent initiatiefgerechtigd als u op de dag van het indienen van het burgerinitiatief twaalf jaar of ouder bent én woont in Amstelveen.
Hoe kunt u een burgerinitiatief indienen?
Als u een burgerinitiatief wilt indienen, kunt u bij de griffie daarvoor de benodigde formulieren aanvragen. Het gaat om het formulier ‘Indienen burgerinitiatief’ en om het formulier ‘Ondersteuningsverklaringen burgerinitiatief’. Voor het opvragen van de formulieren stuurt u een e-mail naar raadsgriffie@amstelveen.nl.
In het formulier ‘Indienen burgerinitiatief’ vult u de volgende gegevens in:
- uw voor- en achternaam, adres, geboortedatum en handtekening;
- de voor- en achternaam, het adres, de geboortedatum van uw plaatsvervanger en de handtekening;
- welk doel u wilt bereiken met het burgerinitiatief;
- nauwkeurige beschrijving van uw burgerinitiatief;
- wat er wel of niet moet worden gedaan om dat doel te bereiken;
- wat het plan ongeveer gaat kosten;
- of u uw idee eerder onder de aandacht van de gemeente heeft gebracht en wat daar het resultaat van was.
Daarnaast heeft u minimaal 37 ondersteuningsverklaringen nodig van Amstelveense inwoners die twaalf jaar of ouder zijn. Op het formulier ‘Ondersteuningsverklaringen burgerinitiatief’ vullen zij hun naam, adres, geboortedatum en handtekening in.
Het ingevulde formulier voor het burgerinitiatief stuurt u met de ondersteuningsverklaringen op naar:
Gemeente Amstelveen
T.a.v. Gemeenteraad
Postbus 4
1180 BA Amstelveen
U kunt er ook voor kiezen de ingevulde formulieren te scannen en te mailen naar raadsgriffie@amstelveen.nl.
Wat gebeurt er na het indienen van uw burgerinitiatief?
De agendacommissie van de gemeenteraad beoordeelt of uw burgerinitiatief aan de voorwaarden voldoet. Als dat zo is, zet de agendacommissie uw initiatief op de agenda van Het Raadsgesprek. U ontvangt daarvoor een uitnodiging. Bent u zelf niet in de gelegenheid om naar Het Raadsgesprek te komen, dan kan uw plaatsvervanger komen.
Tijdens Het Raadsgesprek krijgt u (of uw plaatsvervanger) de gelegenheid om een toelichting te geven op uw initiatief en gaat u daarover in gesprek met de raad. De voorzitter vat daarna de uitkomst van Het Raadsgesprek samen en stelt een eventuele vervolgwijze voor. De griffie zal u van de verdere voortgang op de hoogte houden.