Omgevingsplan

Status: Actief

Wilt u weten of u een woning mag bouwen? Of u een bedrijf mag vestigen op een locatie? Welke geluidsnormen er gelden voor u als ondernemer? Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Vanaf dat moment staan de regels op 1 plek, in het omgevingsplan. U kunt bekijken of uw plannen passen in het omgevingsplan.

Wat is een omgevingsplan?

Het omgevingsplan komt in de plaats van de bestemmingsplannen, maar is veel breder dan dat. Het omgevingsplan bevat alle regels voor de fysieke leefomgeving op lokaal niveau. Bijvoorbeeld regels over gebouwen, grond, woningen, milieu, wegen, klimaatadaptatie, natuur en water. De gemeenteraad stelt één omgevingsplan voor de gehele gemeente vast.

De gemeentelijke regels in het omgevingsplan zijn voor activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Zoals het bouwen van een woonwijk, waardoor de ruimtelijke inrichting van een gebied verandert. Of het planten of kappen van bomen, waardoor de omgeving groener of minder groen wordt.

De gemeente bepaalt voor ieder gebied welke activiteiten zij wel of niet toestaat. Daarbij geeft de gemeente ook aan welke regels bij deze activiteiten gelden. Voor bouwactiviteiten kan de gemeente bijvoorbeeld regels stellen voor de bouwhoogte, het uiterlijk en het gebruik van de bouwwerken.

Van bestemmingsplannen naar het omgevingsplan 

Op 1 januari 2024 zijn alle bestemmingsplannen, gemeentelijke verordeningen en regels van het Rijk (de zogenaamde bruidsschat) automatisch het omgevingsplan geworden. Dit is tijdelijk. De gemeente zet dit stapsgewijs om tot een volledig uitgewerkt omgevingsplan.

Tot 2032 hebben we de tijd om het tijdelijke omgevingsplan om te vormen tot een samenhangend omgevingsplan. Houdt u dus bij uw plannen er rekening mee dat de regels veranderd kunnen zijn. Check altijd voordat u werkzaamheden uitvoert daarom nog een keer de regels.

Niet in één keer af

Het is vrijwel onmogelijk om in één keer een allesomvattend omgevingsplan op te stellen voor de hele gemeente. In de praktijk is er steeds sprake van een wijziging van het tijdelijk omgevingsplan. Hiermee ontstaat er uiteindelijk een nieuw volwaardig omgevingsplan. Dit plan wordt stapsgewijs uitgerold. Dat kan per gebied of per thema.

Kan ik op het omgevingsplan reageren?

Ja, dat kan. Als een wijziging van het omgevingsplan ter inzage wordt gelegd kunt u reageren. In de tekst van de bekendmaking leest u hoe dat werkt.

Wilt u weten wat de procedure is voor het wijzigen van een omgevingsplan? Bekijk dan de informatie over de procedure voor het wijzigen van een omgevingsplan van het Informatiepunt Leefomgeving.

Welke andere plannen kan ik raadplegen?

Sommige plannen zijn nog bestemmingsplannen, wijzigingsplannen of andere besluiten volgens het oude recht (de Wet ruimtelijke ordening), omdat de procedure in 2023 voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet is begonnen. Ga naar lopende bestemmingsplannen voor informatie over nog lopende procedures van bestemmingsplannen onder het oude recht.

Waar kan ik het omgevingsplan vinden?

Alle relevante informatie staat op één plek: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Onderdeel van het DSO is het Omgevingsloket. U kunt via dit landelijke digitale Omgevingsloket de regels uit het omgevingsplan bekijken. Dit heet ‘Regels op de kaart'. Ook de regels van provincies en waterschappen kunt u in dit loket opzoeken. Zo ziet u alle regels die voor een bepaald stuk grond gelden. Hier ziet u hoe regels op de kaart werkt.

Contact

Heeft u vragen over het omgevingsplan? Neem dan contact op met het Omgevingsloket Amstelveen via het online contactformulier.