Scheiden met kinderen: wat kunt u doen?
Soms gaat het niet goed in een relatie en is scheiden onvermijdelijk. Kinderen hebben tijdens en na de scheiding extra steun nodig. Als ouder kunt u ook met vragen zitten of ondersteuning nodig hebben. De gemeente Amstelveen biedt, in samenwerking met diverse partners, verschillende bijeenkomsten en cursussen aan die kinderen en hun ouders kunnen helpen tijdens of na een scheiding.
Voor kinderen
Stoere Schildpadden (4 tot 6 jaar)
Stoere Schildpadden is een cursus van twaalf bijeenkomsten voor kinderen (4 tot 6 jaar) van gescheiden ouders. In de Stoere Schildpadden-groep leert uw kind door middel van onder andere. spelletjes met de scheiding om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. De trainers werken iedere sessie met ‘groepsschildpad Sam’, een handpop. Sam vertelt de kinderen hoe hij omgaat met de (echt)scheiding van zijn eigen ouders en hij helpt zo de kinderen om gevoelens onder woorden te brengen. Er is ook een informatieavond voor ouders.
- Kijk voor meer informatie over de cursus Stoere Schildpadden op de website van Levvel.
Dappere Dino’s (6 tot 8 jaar)
Dappere Dino’s is een cursus van twaalf bijeenkomsten voor kinderen (6 tot 8 jaar) van gescheiden ouders. In de Dappere Dino’s-groep leert uw kind op een positieve en ondersteunende manier met de scheiding om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. De trainers werken iedere sessie met ‘groepsdino Rex’, een handpop die de kinderen bijvoorbeeld vertelt hoe hij omgaat met (echt)scheiding van zijn eigen ouders. Een informatieavond voor ouders is onderdeel van de training.
- Kijk voor meer informatie over de training Dappere Dino's op de website van Levvel.
Kies - Kinderen In Echtscheidingssituatie (8 tot 12 jaar)
In acht bijeenkomsten van een uur leert uw kind (8 tot 12 jaar) met behulp van werkbladen en diverse spelvormen praten over de scheiding en alle thema’s die daarbij horen. Door te ervaren dat ze niet de enige zijn met deze gevoelens, vragen, zorgen en ideeën voelen kinderen zich gezien en gehoord.
- Kijk voor meer informatie over deze groepsinterventie voor kinderen op de website van Nederlands Jeugdinstituut.
Training als je ouders scheiden (9 tot 12 jaar)
Uit elkaar gaan brengt niet alleen voor de partners veel stress met zich mee. Ook voor kinderen geeft het spanningen. Speciaal voor deze kinderen is er de training ‘Als je ouders scheiden”. In de training kunnen kinderen ‘lotgenootjes’ ontmoeten en krijgen ze een steuntje in de rug bij het omgaan met de scheiding van hun ouders. De training vindt plaats bij voldoende aanmeldingen.
Vragen over de scheiding van ouders
De scheiding van ouders is meestal een verdrietige en verwarrende tijd voor kinderen en jongeren. Het is logisch dat er vragen zijn. Het is goed om hierover te praten. Kinderen kunnen praten met hun ouders, juf, meester of vrienden. Op internet zijn ook websites te vinden met antwoorden en waar je kunt chatten.
- Op de website Ouders uit elkaar staan antwoorden op veel vragen over de scheiding.
- Op de website Villa Pinedo kun je ervaringen lezen van andere kinderen met gescheiden ouders. Je kunt er ook met een vertrouwenspersoon chatten.
- Ook kun je bellen of chatten met de Kindertelefoon.
Jeugdhulpverlening
Samen met een gediplomeerde jeugdhulpverlener kunt u door middel van een perspectiefplan in kaart brengen waar uw gezin behoefte aan heeft. Kom in contact met een jeugdhulpverlener via de gemeente of via de school van uw kind. Meer informatie vindt u op de pagina Jeugdhulp.
Voor ouders
Family Transitions
Vindt u het moeilijk om de draad weer op te pakken na de scheiding? Wilt u weten hoe u uw kind op een positieve manier kunt helpen hiermee om te gaan? En hoe u beter kunt communiceren met uw ex-partner? De cursus Family Transitions, groepstraining voor gescheiden ouders, helpt hierbij. Deze cursus is geschikt als u graag hulp wilt, maar uw ex-partner niet.
- Kijk voor meer informatie op de website van Levvel.
Online ouderbijeenkomsten
Het Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten organiseert namens de gemeente (online) ouderbijeenkomsten over de gevolgen van een (moeilijk lopende) scheiding. Dit kan u een andere kijk geven op wat u als ouder en uw kind(eren) in de huidige situatie nodig hebben.
- Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten.
Training Omgaan met kinderen bij echtscheiding
Kinderen hebben rond de echtscheiding van hun ouders extra steun nodig van hun vader en moeder. Deelname aan de training biedt de gelegenheid om herkenning en steun te vinden. Er wordt informatie gegeven, veel ervaringen worden uitgewisseld en aan de hand van de door de deelnemers ingebrachte situaties worden er oefeningen gedaan. Praten met de kinderen en omgaan met hun gedrag zijn daarbij belangrijke aspecten.
Tijdens de training ‘Omgaan met kinderen bij Echtscheiding’ komen de volgende onderwerpen aan bod:
- het kind voorbereiden op de scheiding en ingaan op reacties en vooral gevoelens;
- de omgang en de communicatie met de ex-partner en ouder;
- loyaliteiten: kinderen houden van beide ouders;
- praten met en vooral luisteren naar kinderen;
- voorkomen dat het kind een volwassen rol gaat vervullen:
- omgaan met conflicten;
- een nieuwe partner;
- partners scheiden en ouderschap blijft altijd.
Kijk voor meer informatie over de training en aanmelden op de website van Participe Amstelland.
Maatschappelijk werk
Soms lijken problemen zo groot, dat je hulp van anderen nodig hebt. Aankloppen bij vrienden, familie of bekenden is niet altijd makkelijk. In sommige situaties is het beter om problemen met een buitenstaander te bespreken en samen te zoeken naar oplossingen. Bij Maatschappelijk Werk van Participe Amstelland kan je gratis en zonder verwijzing terecht voor hulp en advies. Ook als je praktische vragen hebt, bijvoorbeeld rond huisvesting, inkomen, werk en bij vragen rond scheiding en opvoeding.
Scheidingsbuddy’s
Als ouders net gescheiden of een tijdje uit elkaar zijn, kunnen er vragen bestaan over wat er zoal geregeld moet worden. Vragen over verdriet, boosheid of een andere emotie kan gedeeld worden met een scheidingsbuddy. De scheidingsbuddy kan helpen met het:
- voorbereiden van een afspraak met een advocaat;
- meedenken over de inhoud van een ouderschapsplan;
- maken van checklist van wat er geregeld moet worden;
- vinden van de juiste organisaties die kunnen helpen;
- verbeteren van de communicatie met de ex-partner;
- bieden van een luisterend oor voor alle emoties die loskomen.
Bekijk voor meer informatie de website van Humanitas. Of neem contact op met Mariëlle Veldhuisen per e-mail: Bor.amstelland@humanitas.nl of telefonisch: (06) 36 37 01 41.
Begeleide Omgangsregeling (BOR)
Soms liggen de verhoudingen na een scheiding zo ingewikkeld of pijnlijk dat het moeilijk is voor ouders om de omgangsregeling van kinderen goed uit te voeren. Komt u er zelf niet uit? Dan kunt u terecht bij Humanitas Amstelland voor een Begeleide Omgangsregeling. Een getrainde vrijwilliger kan uw gezin helpen bij het maken van afspraken en het begeleiden van de omgangs- en overdrachtsmomenten van de kinderen. Met als doel dat u na verloop van tijd zelf weer verder kunt met de omgangsregeling. Bekijk voor meer informatie de website van Humanitas. Of neem contact op met Mariëlle Veldhuisen per e-mail: Bor.amstelland@humanitas.nl of telefonisch: (06) 36 37 01 41.