Wateroverlast in en om uw huis

Status: Actief

Om wateroverlast in en om het huis, kunt u een of meerdere maatregelen nemen.

Groenblauwe daken

Groenblauwe daken of polderdaken, zijn groene daken. Onder de groene laag is een extra laag om regenwater vast te houden. Dit water wordt gecontroleerd afgevoerd voordat er weer een regenbui aankomt. Hierdoor is de belasting op het riool minder tijdens een extreme regenbui.

Drempel of verhoogde vloer

Drempels bij buitendeuren en een verhoogde begane grond bieden enkele centimeters bescherming tegen wateroverlast.

Ook trappen naar souterrains, souterrainramen en andere lager liggende plekken in huis, zoals garages, kunnen met een verhoogde drempel beschermd worden. Het nadeel van een verhoogde drempel en vloerpeil is dat de woning minder toegankelijk is. Dit nadeel kan door verholpen worden door een helling aan te leggen. Laaggelegen souterrainingangen kunnen nog extra beschermd worden door een pompinstallatie die het instromende regenwater naar het riool, de straat of de tuin pompt.

Tekening met voorbeeld van een hoger vloerpeil en hoe de woning toegankelijk blijf met een schuine drempel

Kelders waterrobuust inrichten

Door kelder en souterrains waterrobuust in te richten, voorkomt u schade aan kwetsbare en waardevolle spullen wateroverlast.

Kabels, leidingen en stroomaansluitingen kunnen het beste hoog aangelegd worden. Ook is het bij wc’s, wasbakken, douches en wasmachines handig om een pomp met terugslagklep te installeren. Door apparatuur op sokkels te plaatsen kan verdere schade bij wateroverlast worden voorkomen.

Tekening met maatregelen om de kelder watervrij te houden

Geveltuintje

Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en hier een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond zakken. Daarnaast geven geveltuinen een groener straatbeeld.

Kijk voor meer informatie op de pagina Geveltuintje aanleggen.

Harde halfverharding

Grind, steenslag en schelpen zijn een vorm van halfverharding. Omdat er ruimte tussen het materiaal zit, kan regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Bij heftige regenbuien helpen deze materialen om wateroverlast te verminderen. Omdat het regenwater hier kan wegzakken hoeft het niet naar het riool afgevoerd te worden. Over het algemeen biedt waterpasserende verharding, waar deze halfverharding ook onder valt, ook meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven dan bijvoorbeeld tegels.

Waterpasserende verharding

Klinkers met een open voeg kunnen het regenwater in de grond weg laten zakken. Het hoeft dan niet via het riool afgevoerd te worden en het grondwater wordt vanzelf aangevuld.

Klinkers met open voegen hebben noppen aan de zijkant zodat de klinkers altijd op afstand blijven en een open voeg houden. De ruimte tussen de klinkers geeft regenwater de kans om gedeeltelijk weg te lopen. 

Reliëf in de tuin

Met hoogteverschillen in de tuin kan regenwater afstromen naar een plek waar het geen kwaad kan en waar het regenwater beter verwerkt kan worden. Zo blijven de hoger gelegen delen van de tuin droger bij een extreme regenbui.

In lager gelegen, onverharde delen van de tuin of in een vijver kan het water tijdelijk blijven staan en geleidelijk wegzakken. Zo voorkomt u dat er wateroverlast ontstaat op plekken waar dat tot schade kan leiden, zoals dicht bij het huis. Zorg dat er een licht afschot is in de tuin, zodat het overtollige regenwater daadwerkelijk op het lager gelegen gedeelte terechtkomt. Zorg er ook voor dat het water niet afstroomt richting de buren, anders wordt het probleem verplaatst.

Infiltratiekratten

Infiltratiekratten vormen een ondergrondse opslagruimte voor regenwater. Vanuit deze kratten zakt het opgeslagen regenwater vertraagd weg in de bodem.

Infiltratiekratten nemen bovengronds geen ruimte in en hebben vaak een grotere opslagcapaciteit dan bovengrondse regenwateropslag. 

Regenwatervijvers

Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en voeren het vertraagd af. De vegetatie in de vijver en de groene oevers zorgen voor de reiniging van het water. Als het water voldoende schoon is en de bodem het toelaat, kan het regenwater wegzakken.

Regenton

Zet een regenton neer en sluit uw regenpijp hierop aan. Niet alleen wordt het riool minder belast, maar u kunt het opgevangen water in de regenton gebruiken om bijvoorbeeld uw planten water te geven.

Grondwater

Als perceeleigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het grondwaterniveau op uw stuk grond. Zijn er voorzieningen in de openbare ruimte waarmee u dit kunt regelen? Dan kunt u een verzoek indienen om hierop aan te sluiten. Dit doet u eenvoudig door een aansluitverzoek in te dienen via de pagina Rioolaansluiting aanvragen.