Asielzoekers op Professor W.H. Keesomlaan 8-10
Op deze pagina vindt u meer informatie over de toekomstige opvanglocatie aan de Professor W.H. Keesomlaan 8-10 in Amstelveen.
Kijk voor algemene informatie over opvang van asielzoekers in Amstelveen op de pagina Opvang asielzoekers in Amstelveen.
Inloopspreekuur op vrijdag 31 mei in wijkcentrum Alleman
Heeft u nog vragen of ideeën? Dan bent u van harte welkom op het inloopspreekuur. Wethouder Adam Elzakalai, vertegenwoordigers van de gemeente, het COA en de wijkagent zijn aanwezig.
Tijdstip: 14.00 - 15.00 uur
Adres: Den Bloeyenden Wijngaerdt 1, Amstelveen
Hoeveel en welke asielzoekers komen in het pand aan de Keesomlaan?
De locatie wordt ingericht voor opvang van ongeveer 300 volwassen asielzoekers. Op dit moment (eind januari 2024) is de samenstelling van de groep nog niet bekend.
Is een omgevingsvergunning nodig voor locatie aan de Keesomlaan?
Ja, de gemeente heeft een omgevingsvergunning ontvangen voor verbouwing en gebruik van het pand voor de opvang van asielzoekers. Het pand bevindt zich in LIB4-gebied. Een Verklaring van geen bezwaar (Vvgb) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een voorwaarde voor het verlenen van een omgevingsvergunning. De gemeente heeft een Vvgb aangevraagd bij de ILT. De huidige wet- en regelgeving biedt ruimte om asielzoekers tijdelijk op te vangen in LIB4-gebied.
Is dit dezelfde opvanglocatie als in 2016?
Nee, in 2016 ving de gemeente tijdelijk asielzoekers op aan de Laan van Kronenburg 2.
Wanneer gaat de opvanglocatie aan de Keesomlaan open?
Het realiseren van de opvang en bijbehorende voorzieningen duurt circa negen maanden. De verwachting is dat de locatie aan de Keesomlaan in het vierde kwartaal van 2024 opengaat voor de asielzoekers.
Hoelang blijft deze opvanglocatie aan de Keesomlaan bestaan?
Het gaat om een periode van vijf jaar.
Welke voorzieningen krijgen de asielzoekers op de opvanglocatie?
Er komen kamers met bedden. De locatie is voorzien van basisvoorzieningen, zoals toiletten, douches en kookgelegenheden om zelf te kunnen koken.
Welke begeleiding krijgen de asielzoekers?
De locatie wordt beheerd door een team van het COA onder leiding van een locatiemanager. Buiten school- en werktijden wordt dagbesteding aangeboden en ze krijgen individuele en groepsgerichte begeleiding bij taal, werk en opleiding. Op de locatie gelden huisregels. Kinderen vanaf vijf jaar, in de gezinnen, hebben leerplicht.
Is opvang van asielzoekers in Kronenburg toegestaan. Het ligt toch in een LIB-4 gebied?
Wonen is beperkt toegestaan in een LIB-4 gebied zoals Kronenburg. Het gaat hier om tijdelijke opvang. De huidige wet- en regelgeving biedt ruimte om asielzoekers tijdelijk op te vangen in LIB4-gebied. Wel moeten we hiervoor een Verklaring van geen bezwaar (Vvgb) aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). We hebben een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor gebruik van het pand voor de opvang van maximaal 300 asielzoekers voor een periode van vijf jaar en op basis daarvan een Vvgb aangevraagd.
Studenten mogen hier niet wonen, asielzoekers wel. Kunt u dat uitleggen?
Zie hierboven. Als gemeente hebben we al langer plannen om hier onder voorwaarden wel studentenwoningen te realiseren. Daarom zijn wij verheugd dat het Rijk heeft ingestemd met planontwikkeling voor 438 woningen in Kronenburg. Hiermee zetten wij een eerste stap in de ontwikkeling van het gebied Kronenburg en wordt het onder voorwaarden toch mogelijk om hier te wonen.
Nemen de asielzoekers geen woonplekken van Amstelveners in Kronenburg in?
Nee, dit gebied is LIB-4 gebied. Het gaat op deze locatie om opvang van asielzoekers voor een periode van vijf jaar. De opvanglocaties worden ingericht voor tijdelijk verblijf, niet om langere tijd te wonen.
Waarom deze locatie? Waren er geen andere locaties?
De gemeenteraad gaf als kader mee om twee opvanglocaties te realiseren. Dit om de druk op omliggende wijken en voorzieningen beheersbaar te houden. De locaties voor AMV bevindt zich in Legmeer, deze locatie in Kronenburg. Daarbij zijn weinig locaties geschikt en beschikbaar in Amstelveen. In ieder geval niet op gemeentegrond. Daarom ging het COA met ontwikkelaars/eigenaren in gesprek over panden. Het COA heeft met XIOR een overeenkomst bereikt over de locatie aan de Keesomlaan.
Komt er een omwonendengroep voor Kronenburg?
We zijn bezig met het opzetten van een omwonendengroep. Er zijn nog een paar plekjes vrij. In de omwonendengroep die bestaat uit omwonenden, de wijkagent en andere belanghebbenden worden signalen uit de wijk besproken. Ook ideeën voor activiteiten komen aan bod. U kunt zich hiervoor aanmelden via vluchtelingen@amstelveen.nl.
Op welke wijze worden de asielzoekers vertrouwd gemaakt met het wel en wee in Nederland en de gemeente Amstelveen?
De asielzoekers zijn straks vooral bezig met hun asielprocedure. Zij krijgen ook voorlichting over regels en gebruiken in ons land. Dat doet het COA. Daarnaast zijn er activiteiten voor asielzoekers die zich richten op sport en beweging. Verder is er hulp van diverse maatschappelijke organisaties en bieden verenigingen en vrijwilligers regelmatig activiteiten aan. Denk dan aan sporttoernooien, maar ook aan fiets- of verkeerslessen.
In hoeverre mogen asielzoekers werken?
Asielzoekers mogen tegenwoordig meer dan 24 weken per jaar werken als hun asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is. Werkgevers moeten dan wel een tewerkstellingsvergunning van het UWV hebben.
Wie regelt het onderwijs?
Kinderen in een AZC zijn vanaf vijf jaar leerplichtig. De gemeente is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van het onderwijs en het handhaven van de leerplichtwet. De gemeente gaat samen met de scholen het onderwijs regelen.
Waar gaan ze onderwijs volgen?
Dat weten we nog niet. De samenstelling van de groep is pas vlak voor de opening bekend. We weten nu nog niet hoeveel kinderen we gaan opvangen. We verwachten wel dat het voornamelijk gaat om basisonderwijs.
Wat gaan de volwassenen doen?
De volwassenen volgen een dagprogramma. Het dagprogramma wordt gefaciliteerd door het COA. Dagbesteding/vrijwilligerswerk is hier een onderdeel van. Wij vinden het belangrijk dat de asielzoekers de Nederlandse taal gaan leren. Wij gaan daarom als gemeente faciliteren dat ze Nederlandse lessen kunnen volgen. Onze inzet is om een Meedoenbalie te realiseren op de opvanglocatie.
Wat is een Meedoenbalie?
Bij de Meedoenbalie worden asielzoekers geholpen met het zoeken naar betaald werk of vrijwilligerswerk. En met vrijwilligersvacatures in de opvanglocatie (zelfwerkzaamheid).
Komen er activiteiten vanuit de wijk met asielzoekers?
Wij vinden het belangrijk om asielzoekers te verbinden met de wijk en de rest van Amstelveen. Wij verbinden het COA daarom met de maatschappelijke partners in Amstelveen. Denk bijvoorbeeld aan Amstelveensport en Participe. Op deze manier kan het COA samen met de maatschappelijke partners activiteiten organiseren.
Kan ik vrijwilligerswerk doen?
Ja, dat kan. U kunt zich aanmelden via de website van Amstelveen voor elkaar. U kunt zich ook aanmelden bij het COA. De locatie is nog niet gerealiseerd, dus het duurt even voordat u hier iets van hoort. Houd hier rekening mee.