Ratten
Waar mensen leven, daar leven ratten. Maar als het er te veel worden, dan zorgen ze voor overlast. De gemeente Amstelveen wil samen met woningcorporaties, ondernemers en bewoners overlast van ratten verminderen. Op deze pagina leest u tips en advies om ratten van de straat én buiten de deur te houden.
Tips en advies
Zo helpt u mee ratten van de straat én buiten de deur te houden:
- Sluit uw afvalbakken goed af en plaats geen losse vuilniszakken naast de ondergrondse vuilcontainers. Etensresten op straat trekken ratten aan.
- Gooi etensresten in de GFT-E container. Van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT-E) wordt weer groen gas en compost gemaakt.
- Voer geen etensresten aan dieren. Dieren worden er ziek van en het trekt ratten aan. Dieren vinden zelf genoeg gezond voedsel. Ook vetbollen en pindanetjes trekken ratten aan. Op de pagina Vogels voeren vindt u meer informatie.
- Berg voedsel van volières en dierenhokken ’s nachts op. Ratten gaan hier graag op zoek naar voedsel. Zorg er ook voor dat de volières en dierenhokken goed afgesloten zijn zodat er geen ratten naar binnen kunnen.
- Repareer gaten in rioleringsbuizen en leidingen en controleer de stoep op verzakkingen. Kijk ook de plekken na waar leidingen de muur of grond in gaan, zoals het keukenblok en de meterkast. Ook ventilatiegaten in de buitenmuren kunnen een ingang zijn tot de woning voor ratten. Door regelmatige controle kunt u ratten in huis voorkomen. Huurt u via een woningcoöperatie? Meld het daar als u gaten in riolering, leidingen en muren ontdekt.
Overlast eigen woning of perceel
Als u last heeft van ratten in uw eigen woning of perceel, dan kunt u contact opnemen met een erkend dierplaag bestrijdingsbedrijf. De gemeente heeft alleen een adviserende rol als de overlast van ratten afkomstig is van uw eigen woning of perceel. Voor vragen of advies over ratten kunt u bellen met de gemeente via (020) 540 49 11. Een dierplaagspecialist neemt dan contact met u op.
Met de Amstelveenpas kunt u gratis één keer per jaar ongedierte laten bestrijden. Wilt u hiervoor een afspraak maken, dan kunt u bellen met de gemeente via (020) 540 49 11. Een dierplaagspecialist neemt dan contact met u op.
Op de pagina Ongediertebestrijding leest u meer over de bestrijding van andere plaagdieren.
Melding buitenruimte maken
De gemeente is verantwoordelijk voor de beheersing van ratten in de openbare ruimte en geeft hoofdzakelijk advies en voorlichting. In sommige gevallen heeft de gemeente ook de mogelijkheid om te bestrijden.
Heeft u een rat gezien in de buitenruimte en wilt u hier een melding van maken? Dit kan via de Fixi-website of de Fixi-app. De app kunt u downloaden in de App Store of Play Store. U helpt de gemeente hiermee de rattenpopulatie in kaart te brengen.
Met Fixi is een melding zo gemaakt. U kunt een bericht of foto uploaden en de exacte plek van de melding aangeven. Dat kan anoniem, maar als u uw e-mailadres achterlaat of een Fixi-account aanmaakt, wordt u op de hoogte gehouden van de afhandeling van de melding.