Asbest in huis
In woningen die gebouwd zijn voor 1994 kan asbest zijn gebruikt. Asbest is gevaarlijk als mensen lange tijd een grote hoeveelheid losse asbestvezels inademen. Het is daarom van belang dat asbest op een veilige manier wordt verwijderd. Hieronder kunt u meer lezen over hoe u op een veilige manier om kan gaan met asbest in uw woning.
Wat is asbest?
Asbest is tot de jaren ’90 vaak gebruikt in woningen vanwege zijn gunstige eigenschappen: het is goedkoop, sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Tot 1993 is asbest vooral gebruikt in brandwerende platen, isolatiemateriaal, golfplaten, vensterbanken en vloerbedekking in woningen en gebouwen. Vanwege de risico’s voor de gezondheid is gebruik van asbest sinds 1993 verboden.
Asbest kan worden ingedeeld in twee groepen: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels vast in het materiaal. De vezels komen alleen vrij als het materiaal wordt beschadigd door bijvoorbeeld bewerking (boren/schuren) of afbreken. Als het materiaal niet beschadigd is, hoeft het niet te worden verwijderd uit een gebouw of woning. Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels niet goed vast in het materiaal. De kans is dan groter dat er losse vezels in de lucht komen. Sommige onderlagen van (oude) vinylvloerbedekking bestaan uit niet-hechtgebonden asbest. Bij verwijdering van de vinylvloerbedekking komen gemakkelijk losse vezels vrij.
Wat zijn de gevolgen van asbest voor de gezondheid?
Asbest is alleen gevaarlijk als we lange tijd losse asbestvezels inademen, de vezels kunnen dan kanker of asbestose veroorzaken. Sinds 2010 blijkt de kans op asbestose of kanker door het inademen van asbest groter dan eerder aangenomen. Toch is het risico nog steeds vrij klein wanneer iemand eenmalig een grote hoeveelheid asbestvezels inademt. Een hoog risico bestaat er dus vooral wanneer iemand lange tijd grote hoeveelheden asbestvezels inademt. Dit gebeurde voornamelijk vroeger in sommige werksituaties.
Wat kunt u zelf doen?
Het is belangrijk om asbest op een veilige manier te verwijderen. Bij verkeerd verwijderen kunnen er losse asbestvezels in de lucht terecht komen wat gevaarlijk is. Daarom moet u de gemeente altijd toestemming vragen om asbest te verwijderen.
Als u het asbest zelf mag verwijderen, zijn de volgende punten heel belangrijk:
- Ga zorgvuldig om met asbest. Boor, schuur of zaag niet in asbesthoudend materiaal.
- Laat asbesthoudende vloerbedekking liggen, behalve als het versleten of beschadigd is. Bij beschadiging van asbesthoudend materiaal kan dit worden afgedekt, behandeld (geïmpregneerd) of verwijderd (laten verwijderen).
- Gebruik geen stofzuiger. Asbestvezels kunnen zich via de stofzuiger weer in de woning verspreiden. Neem stof in plaats daarvan af met een natte doek.
GGD Amsterdam
De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op: www.gezond.amsterdam.nl
U kunt ook contact met de GGD Amsterdam opnemen via het e-mailadres: lo@ggd.amsterdam.nl of via de telefoon: (020) 555 54 05.
De GGD Amsterdam bepaalt niet of materiaal wel of geen asbest is, of asbest bevat.