Onderwijs, financiën, zorg en werk
Onderwijs, financiën, zorg en werk voor vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen.
Gerelateerde vragen
-
Onderwijs ({{ (accordion=='onderwijs-7') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
De gemeente Amstelveen werkt samen met partners als Participe, onderwijsinstellingen, Amstelveen Sport, Platform C en vele anderen aan een activiteitenprogramma. Dit programma is bedoeld voor gevluchte Oekraïense kinderen en jongeren die in Amstelveen verblijven. Het programma biedt kinderen van 2 tot 18 jaar sport, spel en creativiteit. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een dagvullend onderwijsprogramma voor deze kinderen.
Kinderen van 2 tot 6 jaar
Iedere ochtend is er een moeder/kind-programma voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. Moeders mogen jongere kinderen en baby’s meenemen, maar daar is geen apart programma voor.
Kinderen van 6 tot 18 jaar
Iedere dag is er van 12.30 tot 18.00 uur ook een sport- en spelprogramma voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Verder zijn er voor kinderen van deze leeftijd dagelijks wisselende activiteiten.
-
Financiën ({{ (accordion=='financi-n-9') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Leefgeld
Vluchtelingen die niet genoeg geld hebben om van te leven, kunnen een vergoeding in leefgeld aanvragen. Afhankelijk van de plek van het verblijf, is er leefgeld voor eten en drinken, woontoeslag en/of persoonlijke uitgaven zoals kleding. Meer informatie vindt u op de pagina Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Inschrijven BRP
Het is noodzakelijk dat vluchtelingen zich alvast inschrijven bij Basisregistratie Personen (BRP). Dit is nodig voor het openen van een bankrekeningnummer en het ontvangen van leefgeld. Nog niet ingeschreven? Maak dan een afspraak via 020 540 4911. Lees hierover meer op de pagina Registratie en verblijf.
Bijstand, toeslagen, belastingen
Heeft u een bijstandsuitkering? En bent u gastgezin voor vluchtelingen uit Oekraïne? Dan geldt de kostendelersnorm niet. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor toeslagen (bijvoorbeeld huurtoeslag) en gemeentelijke belastingen.
-
Zorg ({{ (accordion=='zorg-7') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Medische zorg
Voor Oekraïense Vluchtelingen is er medische zorg beschikbaar.
Levensbedreigende noodsituaties bel 112.
Huisarts maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur
Bel op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur (met uitzondering van Nederlandse nationale feestdagen) naar het speciale telefoonnummer van huisartsenpraktijk Kronenburg voor Oekraïense vluchtelingen: 0850 - 4807 18. Wanneer dit nummer wordt gebeld, is er een Oekraïens en Engels sprekende Oekraïense arts aan de telefoon, die als doktersassistent bij de huisartsenpraktijk werkt. De Oekraïense doktersassistent geeft telefonisch een eerste advies en maakt een afspraak met de huisarts als dit nodig is. De Oekraïense doktersassistent kan ook vragen om langs te komen om aanvullende vragen te beantwoorden. Is er een afspraak gemaakt met de huisarts? Dan is bij de afspraak een Oekraïens en Engels sprekende arts beschikbaar als tolk.
Huisarts avond en weekenden
Alleen wat niet kan wachten tot volgende dag/werkdagen. Bel huisartsenpost Amstelland via telefoonnummer (020) 456 20 00. Artsen en assistenten van dit nummer spreken Engels en Nederlands.
Locaties
De huisarts van Kronenburg en de Oekraïens sprekende doktersassistent werken samen. Een deel van de tijd werken zij in de praktijk van Kronenburg en een deel van de tijd in het Adagio hotel. Aan de telefoon, bij het maken van de afspraak, wordt aangegeven wanneer en waar de afspraak is.
- Huisartsenpraktijk Kronenburg
Adres: Uilenstede 512A (op loopafstand van de opvang in Adagio/Ibis) - Dokterspost in Adagio hotel
Adres: Professor J. H. Bavincklaan 1 (vlak naast de lobby van het Adagio hotel)
Inschrijven bij de huisarts
Praktijk Kronenburg heeft van de gemeente een lijst gekregen met namen en geboortedata van alle Oekraïense vluchtelingen die zich in Amstelveen hebben ingeschreven. Iedereen op deze lijst wordt als patiënt ingeschreven bij huisartsenpraktijk Kronenburg. Ook Oekraïense vluchtelingen die nog niet staan ingeschreven bij gemeente Amstelveen, kunnen voor medische zorg bij Kronenburg terecht en daar patiënt worden.
VluchtelingenWerk
Zijn er vragen over het zorgsysteem? Bijvoorbeeld over het afsluiten van een zorgverzekering? Neem dan per e-mail contact op met VluchtelingenWerk.
Medicatie
Medicatie die is voorgeschreven door de huisarts valt onder het basisverzekerde pakket en wordt dus vergoed vanuit het CAK voor onverzekerden, of vanuit de basisverzekering voor verzekerden.
Vergoeding kosten voor medische zorg
Zorg en medicatie die is opgenomen in het basispakket van de basisverzekering is beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen.
Vluchtelingen die niet in Nederland verzekerd zijn, betalen hier niets voor. De zorgaanbieder kan gemaakte kosten declareren via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden van het CAK.
Als vluchtelingen aan het werk gaan in Nederland, moeten zij een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Er wordt dan een vaste premie per maand betaald en voor zorgkosten een eigen risico. Als vluchtelingen niet in Nederland werken kunnen zij als Oekraïner geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten en geldt de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden.
Bekijk meer informatie over zorg en de betaling en het afsluiten van een zorgverzekering op de website van de Zorgverzekeringslijn.
Psychische zorg
Als gevolg van de oorlog kunnen vluchtelingen stress, onrust, zorgen en/of verdriet ervaren. Wat kan helpen is elkaar opzoeken, erover praten, elkaar steunen of afleiding zoeken. Als de klachten sterk aanwezig blijven, is er psychische hulp beschikbaar:
Maatschappelijk werk van Participe
Maatschappelijk werk biedt hulp bij psychosociale problemen, zoals lichte psychische klachten, sociale problemen, gezins- of opvoedproblemen. Maatschappelijk werkers kunnen ook helpen bij het vinden van andere vormen van ondersteuning. Participe heeft Oekraïens sprekende psychologen als maatschappelijk werker. Zij bieden een intakegesprek en, afhankelijk van de situatie, drie tot vijf vervolggesprekken. Participe heeft inloopspreekuren in de lobby het Adagio hotel op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur.
Joods Maatschappelijk Werk (JMW)
JMW biedt maatschappelijk werk en psychosociale ondersteuning aan iedereen met een Joodse achtergrond. Ook legt Joods Maatschappelijk Werk op verzoek de contacten met Joodse organisaties, zoals de Joodse scholen (Cheider en JBO) en de verschillende kerkgenootschappen. Joods Maatschappelijk Werk heeft inloopspreekuren in de lobby van het Adagio hotel op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.30 tot 14.30 uur. Afhankelijk van de hulpvraag worden vervolggesprekken en afspraken ingepland.
Wereldpsychologen
Stichting wereldpsychologen biedt gratis geestelijke gezondheidszorg middels (video)bellen. Aanmelden kan via e-mail. Kijk voor meer informatie op de website van de Wereldpsychologen.
Tandheelkundige zorg
Voor kinderen wordt tandzorg vergoed uit de basisverzekering. Voor volwassenen zit dit niet in het basispakket.
Voor kinderen kan contact opgenomen worden met elke tandarts. Dit kan ook voor volwassenen, maar dan rekent de tandarts kosten.
Een aantal Amstelveense tandartsen hebben zich aangemeld om bij volwassenen met erge acute pijn gratis de noodzakelijke behandeling uit te voeren. Alleen indien zij geen verzekering of middelen hebben om de tandzorg zelf te betalen.
- Tandartsenpraktijk Rembrandt
Adres: Mr. Gr. van Prinstererlaan 92, Amstelveen
Afspraak via: info@tandartsenpraktijkrembrandt.nl
Voor informatie: (020) 226 00 32 - Tandartspraktijk Tjon
Adres: Meander 983, Amstelveen
Afspraak via: ml.tjon@meandertandarts.nl of (020) 345 98 98
Geef bij aanmelding de naam, geboortedatum, verblijfplaats en aard van de klachten door. Neem dan iemand mee die Engels spreekt om te helpen in de vertaling.
Zwangerschap
Vluchtelingen die zwanger zijn kunnen zich aanmelden een verloskundige in de buurt van de verblijfsplaats.
Zwagerschapsbegeleiding in Nederland wordt verzorgd door verloskundigen. Verloskundigen bieden begeleiding gedurende de hele zwangerschap en bij de bevalling.
In de dagen na de bevalling is er hulp aan huis vanuit de Kraamzorg. Kraamzorg moet vooraf geregeld worden. De verloskundige kan hierbij helpen.
Zwangerschapsbegeleiding en kraamzorg valt onder het basisverzekerde pakket en wordt dus vergoed vanuit het CAK voor onverzekerden, of vanuit de basisverzekering voor verzekerden.
- Huisartsenpraktijk Kronenburg
-
Werk ({{ (accordion=='werk-7') ? 'uitgeklapt' : 'ingeklapt' }})
Meer informatie over werk volgt binnenkort.
Werkplein
Vluchtelingen uit Oekraïne die werk zoeken kunnen terecht bij Werkplein AA. Werkplein AA geeft advies en ondersteuning op het gebied van werk en scholing. Mail naar robota@amstelveen.nl voor een afspraak.