Woningdelen
Er zijn twee manieren om een woning te delen: hospitaverhuur (inwoning) en kamergewijze verhuur.
Hospitaverhuur of kamergewijze verhuur?
Via het Hospitaverhuur van de woning dient u zelf in het hoofdverblijf aanwezig te blijven en te gebruiken als hoofdwoning, ook dient u tenminste 60% van de woning zelfstandig te gebruiken.
Via het kamergewijze verhuurmodel verhuurt u ruimte binnen uw woning aan een derde en/of vierde persoon. Deze vorm van verhuur is vergunningplichtig.
Voorwaarden Kamergewijze verhuur
- Elke bewoner staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Amstelveen;
- Elke bewoner heeft een eigen kamer die voldoet aan de minimale eisen uit het Bouwbesluit;
- Binnen de woonruimte is er gemiddeld 15 m² gebruiksoppervlak per bewoner. Onder het metrage wordt bedoeld: het totale gebruiksoppervlak van de woning, dus privé gedeelten en gemeenschappelijke gedeelten, gedeeld door het aantal bewoners dient ten minste 15 m² te zijn;
- Er is een gemeenschappelijke woonruimte (woonkamer, eetkamer of woonkeuken) in de woning met een gebruiksoppervlak van tenminste 15 m²;
- Er wordt voldaan aan de gestelde eisen voor geluidsisolatie (huisvestingsverordening, artikel 3.3.2.g). Het college heeft vooralsnog geen eisen gesteld aan geluidsisolatie waardoor deze bepaling niet geldt;
- Woningdelen via het kamergewijze verhuur is niet toegestaan in sociale huurwoningen die eigendom zijn van een corporatie;
- Bij grondgebonden woningen mag er binnen een straal van 50 meter – gemeten vanuit het midden van de voorgevel – geen andere vergunning tot woningonttrekking ten behoeve van woningdelen via het kamergewijze verhuur zijn verleend;
- Bij appartementen mag per complex voor maximaal 10% van de in het complex aanwezige woningen een vergunning tot woningonttrekking ten behoeve van woningdelen via het kamergewijze verhuur worden verleend;
- Een omgevingsvergunning wordt alleen verleend indien er wordt voldaan aan de parkeernormennota.
Voor een compleet overzicht van de gestelde voorwaarden verwijzen wij u graag door naar het het download bestand dat is bijgevoegd onderaan deze pagina. U vindt de informatie en toelichting terug in hoofdstuk 6. ‘Woningdelen’ op bladzijde 22.
Handhaving
Graag wijst de gemeente Amstelveen u erop dat de gemeente toeziet op een goede naleving van de opgestelde regels om ongewenst gebruik van de Amstelveense woningvoorraad te voorkomen. Wanneer sprake is van woningdelen zonder vergunning legt de gemeente een last onder dwangsom op. De verhuurder wordt één keer gewaarschuwd dat er ook een bestuurlijke boete kan worden opgelegd. Bij een volgende overtreding wordt er een dwangsom én een bestuurlijke boete opgelegd.
Kosten
Aan het in behandeling nemen van uw aanvraag worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden ‘leges’ genoemd. Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning kan uit meerdere activiteiten bestaan. Daarom is niet vooraf vast te stellen welke kosten er precies in rekening worden gebracht. In de Legesverordening vindt u per activiteit een overzicht van de kosten. U vindt de Leges verordening op Huisvestingsverordening gemeente Amstelveen 2018.
Inwerkingtreding
De regels waar u mee te maken krijgt, zijn opgenomen in de ‘Huisvestingsverordening’ die in werking is getreden per 1 januari 2019 en de ‘Uitvoeringsregels Wonen Amstelveen 2019’. Naast deze documenten geldt, binnenkort, in heel Amstelveen het ‘Bestemmingsplan Wonen’. Een vergunningaanvraag voor woningdelen via kamergewijze verhuur zal aan dit bestemmingsplan worden getoetst. Meer informatie over het bestemmingsplan kunt u terugvinden op de website van Ruimtelijke Plannen via de website: www.ruimtelijkeplannen.nl.
Direct aanvragen
Wanneer u gebruik wilt maken van deze regeling, dient u een omgevingsvergunning aan te vragen via het omgevingsloket. U vraag de vergunning aan op de website: www.omgevingsloket.nl. Let op, voor het aanvragen van een omgevingsvergunning via het omgevingsloket heeft u uw DigiD nodig.
Uitleg voor het Omgevingsloket
Wanneer u een aanvraag wilt indienen via het omgevingsloket, is er een aantal stappen die u dient te doorlopen. Om het voor u duidelijker te maken, hebben we hieronder een stappenschema opgesteld:
In chronologische volgorde dient u de volgende stappen te doorlopen:
- Ga naar de website van het omgevingsloket: www.omgevingsloket.nl;
- Maak de keuze of u als particulier een aanvraag wilt indienen of als bedrijf;
- Klik op de oranje (rechter) knop met ‘Aanvraag/melding’;
- Log in met uw DigiD-gegevens.
U komt nu op het scherm met: ‘Nieuwe aanvraag/melding aanmaken’.
- Vul bij ‘Naam aanvraag/melding’ in: Aanvraag Woningdelen;
- Bij vraag twee vinkt u ‘Nee’ aan;
- Bij projectomschrijving vult u in: ‘Aanvraag omgevingsvergunning voor woningdelen’;
- Klik op Aanvraag/melding aanmaken.
U komt nu op het scherm van uw aanvraag in de status concept fase. Aan de rechterkant van het scherm ziet u uw projectinformatie. In het midden van het veld ziet u een oranje knop met de tekst ‘Aanvrager/melder invullen’, klik daarop en vul de gestelde vragen verder in.
Ga door naar het invullen van de locatie, en beantwoord de gestelde vragen.
Ga door naar het invullen van de werkzaamheden, wanneer de keuze wordt voorgelegd of u een vergunningcheck wilt uitvoeren kiest u voor de optie: ‘Werkzaamheden toevoegen zonder de vergunningcheck te doen’. Er verschijnt nu een lijst met werkzaamheden die u kunt aanvinken, u kiest hier voor de optie: ‘Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ onder het thema ‘Terrein inrichten of veranderen’.
Vervolgens klikt u op ‘volgende’ tot het scherm zich weer sluit.
U krijgt nu drie opties aangeboden waaruit u kunt kiezen om de aanvraag af te handelen. Klik op ‘Indienen’ om uw aanvraag in te dienen bij de gemeente, klik op ‘sluiten’ wanneer u de aanvraag wilt staken en op een later tijdstip verder wilt gaan met het aanvraagproces.
U bent nu klaar, u krijgt via het Omgevingsloket bericht wanneer de status van uw aanvraag is gewijzigd.