Woningdelen
Er zijn twee manieren om een woning te delen: hospitaverhuur (inwoning) en kamergewijze verhuur.
Hospitaverhuur of kamergewijze verhuur?
Via het Hospitaverhuur van de woning dient u zelf in het hoofdverblijf aanwezig te blijven en te gebruiken als hoofdwoning, ook dient u tenminste 60% van de woning zelfstandig te gebruiken.
Via het kamergewijze verhuurmodel verhuurt u ruimte binnen uw woning aan een derde en/of vierde persoon. Deze vorm van verhuur is vergunningplichtig.
Voorwaarden Kamergewijze verhuur
- U dient een gemeenschappelijke woonruimte te creëren;
- U dient te voldoen aan de gestelde eisen voor geluidsisolatie;
- Elke bewoner dient te zijn ingeschreven bij de gemeente Amstelveen in het BRP (Basis Registratie Personen);
- Binnen een straal van 50 meter van de woning mag geen andere vergunning voor woningdelen via kamergewijze verhuur zijn verleend;
- Wanneer u in een appartementencomplex woont, mag niet meer dan 10% van het pand zijn in gebruik zijn voor woningdelen via de kamergewijze verhuur vergunning.
Woningdelen met twee personen mag altijd, zonder vergunning. Woningdelen via kamergewijze verhuur met vijf of meer personen is niet toegestaan.
Voor een compleet overzicht van de gestelde voorwaarden verwijzen wij u graag door naar het .pdf bestand dat is bijgevoegd onderaan deze pagina. U vindt de informatie en toelichting terug in hoofdstuk 6. ‘Woningdelen’ op bladzijde 22.
Handhaving
Graag wijzen wij u erop dat de gemeente toeziet op een goede naleving van de opgestelde regels. Er is echter een overgangsfase nodig om de opgestelde regeling in goede banen leiden. Daarom heeft de gemeente besloten dat bij handhaving de volgende uitvoeringsregels in acht worden genomen:
- Tot 1 juli 2019, informeert de gemeente de inwoners die in overtreding zijn en waarschuwt zij deze personen middels een brief;
- Tot 31 december 2019, zal de gemeente tot tweemaal waarschuwen alvorens zij overgaat tot het opleggen van een bestuurlijke boete;
- Vanaf 1 januari 2020, zal de gemeente nog maar één maal waarschuwen voordat zij overgaat tot het opleggen van een bestuurlijke boete.
De hoogte van de op te leggen bestuurlijke boetes, kunt u terug vinden in het .pdf bestand dat is bijgevoegd onderaan deze pagina in hoofdstuk 6. ‘Woningdelen’ onder 6.4 ‘Sancties’.
Kosten
Aan het in behandeling nemen van uw aanvraag worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden ‘leges’ genoemd. Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning kan uit meerdere activiteiten bestaan. Daarom is niet vooraf vast te stellen welke kosten er precies in rekening worden gebracht. In de Legesverordening vindt u per activiteit een overzicht van de kosten. U vindt de Leges verordening op Huisvestingsverordening gemeente Amstelveen 2018.
Inwerkingtreding
De regels waar u mee te maken krijgt, zijn opgenomen in de ‘Huisvestingsverordening’ die in werking is getreden per 1 januari 2019 en de ‘Uitvoeringsregels Wonen Amstelveen 2019’. Naast deze documenten geldt, binnenkort, in heel Amstelveen het ‘Bestemmingsplan Wonen’. Een vergunningaanvraag voor woningdelen via kamergewijze verhuur zal aan dit bestemmingsplan worden getoetst. Meer informatie over het bestemmingsplan kunt u terugvinden op de website van Ruimtelijke Plannen via de website: www.ruimtelijkeplannen.nl.
Direct aanvragen
Wanneer u gebruik wilt maken van deze regeling, dient u een omgevingsvergunning aan te vragen via het omgevingsloket. U vraag de vergunning aan op de website: www.omgevingsloket.nl. Let op, voor het aanvragen van een omgevingsvergunning via het omgevingsloket heeft u uw DigiD nodig.