Omgevingswet
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving komen hiermee samen in één wet. Deze regels gelden voor grote ontwikkelingen in Amstelveen, maar bepalen ook of u bijvoorbeeld een dakkapel op uw woning mag plaatsen.
De Omgevingswet moet zorgen voor:
- een samenhangende aanpak van ruimtelijke initiatieven;
- snellere en betere besluiten;
- ruimte voor lokaal maatwerk.
Wat is er zoal veranderd?
- Er is een nieuw landelijk digitaal Omgevingsloket. In het loket vindt u welke regels er gelden in het gebied, u kunt vergunningen aanvragen en meldingen indienen.
- Het Omgevingsloket vervangt Ruimtelijkeplannen.nl, Omgevingsloket online (OLO) en Activiteitenbesluit Internet Module (AIM).
- Bij het indienen van een vergunning geeft u aan of en hoe u heeft geparticipeerd. Een belangrijk uitgangspunt van de Omgevingswet is namelijk dat initiatiefnemers zelf de mensen in de buurt betrekken bij hun plannen.
Wat doet u in het Omgevingsloket?
In het Omgevingsloket kunt u:
- zien welke regels er gelden op de locatie;
- toetsen of een plan haalbaar is;
- controleren of het aanvragen van een vergunning nodig is (de vergunningscheck);
- melding doen van een klein project;
- (bouw)vergunning(en) aanvragen.
Wat betekent de Omgevingswet voor u?
U bent initiatiefnemer
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe landelijke Omgevingsloket.
U bent belanghebbende
U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan belanghebbende.
Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning van vóór 1 januari 2024
Heeft u een vergunning gekregen of een aanvraag ingediend vóór de invoering van de Omgevingswet? Als de gemeente u al een vergunning heeft verleend, blijft deze gewoon geldig. U hoeft niets te doen. Als de gemeente de aanvraag nog moet behandelen, dan gebeurt dat in principe volgens het oude recht. U moet wel zorgen dat alle benodigde stukken tijdig zijn aangeleverd.
Omgevingsvisie en omgevingsplan
De Omgevingswet introduceert ook nieuwe instrumenten. Zo moet iedere gemeente een omgevingsvisie en omgevingsplan maken.
Omgevingsvisie
In de omgevingsvisie staan de ambities en beleidsdoelen voor de lange termijn. Het is een brede kijk op de omgeving. Dit vervangt de structuurvisie. Lees meer over de omgevingsvisie van gemeente Amstelveen.
Omgevingsplan
In het omgevingsplan staan alle regels voor de fysieke leefomgeving. Deze regels gelden voor iedereen en gaan over wat wel en niet kan op een bepaalde plek in de gemeente. Het omgevingsplan vervangt de vele bestemmingsplannen en bepaalde verordeningen. Lees meer over het omgevingsplan van gemeente Amstelveen.
Meer participatie
De Omgevingswet moedigt participatie aan, zowel voor de gemeente als voor andere initiatiefnemers. Dit betekent dat u als initiatiefnemer van een project vanaf de start andere belanghebbenden, zoals omwonenden, laat meekijken en meedenken. Als initiatiefnemer neemt u alle belangen mee in het plan.
De wet bepaalt dat er méér participatie moet zijn. Maar de Omgevingswet beschrijft niet precies hoe dit moet worden aangepakt. Dit is namelijk afhankelijk van de specifieke situatie en het type project. Kijk voor meer informatie en een stappenplan op de pagina Participatiebeleid voor de fysieke leefomgeving.
Niet alles meteen af
De Omgevingswet brengt veel veranderingen mee. Veranderingen in regels, maar ook in de manier van samenwerken. Het kost tijd om hieraan te wennen. Ook is niet alles meteen af. De komende jaren wordt het landelijke Omgevingsloket continu verbeterd en verder uitgebreid.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Tegelijk met de Omgevingswet is ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Met deze wet wil de overheid de kwaliteit van bouwwerken en de kwaliteit van het toezicht in de bouw verbeteren. Nieuw is onder meer de kwaliteitsborger. Kijk voor meer informatie op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Contact
Heeft u vragen over de Omgevingswet? Of de impact hiervoor op uw (bouw)plannen? Neem dan contact op met het Loket Bouwen en Vergunningen via het contactformulier.