Boombeheer
Amstelveen is zuinig op haar bomen. Amstelveen is een groene stad en daar zijn wij bijzonder trots op. Parken en bomen koesteren we.
We zorgen voor ruim 31.000 bomen langs wegen en straten. Ze lopen als een groene draad door Amstelveen en zijn vaak al tientallen jaren geleden geplant. In woonwijken draagt het groen in particuliere tuinen ook bij aan het karakteristieke groene straatbeeld. Bomen zijn van groot belang voor onze leefomgeving en de klimaatbestendigheid van de stad. Ze zorgen voor verkoeling en nemen regenwater op. We zijn er dan ook zuinig op en besteden veel aandacht aan beheer en onderhoud. De gemeente is verantwoordelijk voor uw veiligheid als het gaat om bomen in de openbare ruimte. De meeste acties voor een veilig bomenbestand voeren we in het najaar uit. We houden ons groen daarmee gezond en op peil.
Veilige bomen
Zelfs de mooiste en gezondste bomen kunnen ziek worden. Daarom houden onze wijkteams bomen in de openbare ruimte regelmatig in de gaten. Niet alleen de gemeente inspecteert bomen. Een extern bureau controleert elk jaar een derde van ons bomenbestand op veiligheid en conditie. Na drie jaar zijn alle bomen geïnspecteerd. Sommige bomen, bijvoorbeeld monumentale bomen of bomen langs drukke wegen, controleren we zelfs vaker. Deze uitgebreidere visuele inspectie is belangrijk, want soms zie je niet direct dat een boom ziek is.
Jaarlijkse bomenrenovatie
Bomen die na de boomveiligheidscontrole een afname in kwaliteit laten zien, door bijvoorbeeld ouderdom, ziekte en plagen en slechte groeiomstandigheden, worden door het bomenteam verzameld op een lijst. Deze lijst wordt kritisch bekeken door onze groenspecialisten en biedt de basis voor de jaarlijkse bomenrenovatie. Ook de Groenraad kijkt hier in mee.
Tijdens de jaarlijkse bomenrenovatie in het plantseizoen verwijderen en/of vervangen we de bomen op deze lijst. Hierdoor houden wij ons bomenbestand gezond en veilig. Soms is ingrijpen (kap) ook nodig om licht en ruimte te creëren om andere planten en/of bomen een kans te geven.
De bomen die in het plantseizoen (najaar 2022 en voorjaar 2023) worden geplant vanwege bomenrenovatie kunt u bekijken in het overzicht Jaarlijkse bomenrenovatie.
Heeft u interesse in de bomenrenovatielijsten van voorgaande jaren? De bomenrenovatielijsten van 2020 en 2021 kunt u opvragen door een mail te sturen naar Wijkbeheer op wb@amstelveen.nl.
Bomenkap bij herinrichting van de openbare ruimte
Bij werkzaamheden aan het wegennet is het vaak niet te vermijden dat aannemers bomen moeten kappen. Zoals bijvoorbeeld bij de projecten Amstelveenlijn en de verbreding en verdieping van de A9. Soms is bomenkap ook nodig bij kleine aanpassingen aan wegen, zoals bij de aanleg van fietspaden of herinrichting van straten. Op de pagina Wegwerkzaamheden en de pagina Bouwprojecten vindt u hier, per wijk, informatie over.
Uitgangspunt is altijd behoud van zoveel mogelijk gezond groen en herstel van verwijderd groen direct na werkzaamheden.
De bomen die binnen herinrichting van de openbare ruimte tot en met het voorjaar 2022 zijn geplant kunt u bekijken in het overzicht Bomenkap bij herinrichting van de openbare ruimte.
Noodkap
Soms moet de gemeente plotseling een boom kappen, meestal vanwege de veiligheid. Bijvoorbeeld omdat de boom een gevaar voor de omgeving is. Of als gevolg van schade door storm of extreme achteruitgang in kwaliteit.
Welke bomen in 2022 met spoed zijn gekapt, kunt u zien in het overzicht Noodkap.
Niet snoeien of kappen vanwege schaduw op zonnepanelen
Bomen kunnen zorgen voor schaduw op zonnepanelen. De gemeente snoeit in dit geval de bomen niet. Snoeien, zoals het uitlichten van een kroon of het toppen van een boom, is geen duurzame oplossing. Daarnaast kan dit ten koste van het uiterlijk van de boom gaan. Natuurlijk dragen zonnepanelen bij aan de opwekking van duurzame energie. Bomen nemen echter CO2 op en leveren een bredere bijdrage aan onze samenleving. De gemeente vindt het algemene belang van groen belangrijker dan het individuele of groepsbelang van zonnepanelen.