Overlast door (ver)bouwwerkzaamheden
Wat kan ik doen tegen overlast door werkzaamheden?
Wanneer u overlast ervaart door werkzaamheden van bijvoorbeeld uw buren, is het soms lastig om dit bespreekbaar te maken. Middels de informatie op deze pagina wil de gemeente u helpen om actie te kunnen ondernemen en het bespreekbaar te maken dat u overlast ervaart.
Wat is overlast?
Er zijn vele soorten vormen van overlast, denk bijvoorbeeld aan: stank, leefwijze, sloop- en bouwwerkzaamheden en geluidsoverlast. Op deze pagina gaat het over overlast door (ver)bouwwerkzaamheden in de buurt en over overlast die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld de verbouwing van uw buren.
Regels en richtlijnen
De gemeente heeft, om overlast zo veel mogelijk te voorkomen, regels en richtlijnen opgesteld waar mensen zich aan moeten houden bij bijvoorbeeld het uitvoeren van (ver)bouwwerkzaamheden. Deze regels kunt u terugvinden op de pagina Voorkom overlast aanvrager.
Echter in enkele bijzondere situaties kan de gemeente een vergunning afgeven waarmee de gestelde regels geheel of gedeeltelijk voor een bepaalde duur mogen worden ontzien. Denk bijvoorbeeld aan een groot pand dat moet worden onderheid. De gemeente kan in zo’n geval een vergunning afgeven om de dB-grens (decibel) te mogen overschrijden voor een bepaalde tijdsduur.
Wat kan ik doen tegen de overlast?
In Nederland wonen we dicht op elkaar, het is daarmee niet te voorkomen dat u op een moment met een bepaald soort overlast te maken krijgt. Het is goed om daar eerst zelf met uw buren over te praten. Stap niet gelijk naar de verhuurder, politie of gemeente.
Hieronder willen wij u een paar tips meegeven voor het aangaan van een gesprek met uw buren:
- Wacht niet te lang met het aangaan van een gesprek met uw buren. Bel gewoon aan of maak bijvoorbeeld een praatje op de galerij. Soms zijn buren zich niet bewust van het feit dat zij overlast veroorzaken, zo kan een probleem vaak snel worden opgelost;
- Benader uw buren op een rustige manier;
- Bedenk vooraf wat u wilt gaan vertellen en vertel duidelijk en concreet wat u dwars zit. Voorbeelden kunnen daar goed bij helpen;
- Blijf rustig, laat elkaar uitpraten en luister naar elkaar. Als u boos reageert worden er vaak dingen gezegd waar u mogelijk later spijt van heeft. Daarnaast is het zo dat als u zelf fel reageert, u ook een felle reactie terug kunt verwachten.
Lukt het niet om in gesprek met uw buren te komen, of lijkt de situatie niet te verbeteren? Dan kunt u ervoor kiezen om buurtbemiddeling in te schakelen via de stichting ‘Beter Buren’. Zij kunnen u helpen met het zoeken naar een passende oplossing.
In extreme gevallen, zoals bij geweld en bedreiging, is het verstandig om ook de politie in te schakelen. Afhankelijk van de situatie kunt u ook altijd direct de politie bellen wanneer dat nodig is.
Kan de gemeente mij helpen bij overlast?
De gemeente heeft geen bemiddelende rol bij problemen door overlast. Wel kan de gemeente u, bijvoorbeeld telefonisch, doorverwijzen naar de juiste instantie als u niet zeker weet waar u terecht kunt met uw probleem. De gemeente is er immers voor iedereen, dus ook voor u.
Op de contactpagina vindt u de contactgegevens van de gemeente.
Buurtbemiddeling
Buurtbemiddeling via de stichting Beter Buren, kunt u aanvragen via de website van Beter Buren.
Melden via de ‘Fixi’ website of App
Amstelveners kunnen gebruik maken van de applicatie ‘Fixi’. Deze smartphone-app kunt u gebruiken om melding te maken van bijvoorbeeld overlast door sloop-/(ver)bouwwerkzaamheden, maar ook wanneer u bijvoorbeeld een tip heeft voor de gemeente. U kunt ook een melding doen via de website van Fixi.
U kunt makkelijk en snel uw bericht voorzien van een locatie en indien nodig een foto, en via de app de status volgen van uw melding. U kunt de app installeren via de Apple AppStore of via de Google Play store.