Welstandsnota
De Welstandsnota is ontstaan in 2004. Naar aanleiding van de wijzigingen in de Woningwet van 2003 is de nota opgesteld en vastgesteld door de gemeenteraad als instrument voor het toetsen van bouwinitiatieven aan welstandscriteria.
Met de inwerkingtreding van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) in 2010 en met het samenvoegen van de Welstandscommissie en de Monumentencommissie tot de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in 2012, ontstond de noodzaak de bestaande nota hierop aan te passen.
In 2015 heeft het college het welstandsbeleid aangepast. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is vervangen door een Stadsbouwmeester en een separate Erfgoedcommissie. Daarnaast is een verdeling gemaakt in drie welstandsregimes: Bijzondere gebieden, Reguliere gebieden en Welstandsluwe gebieden. Op deze site vindt u de hierop aangepaste versie van de Welstandsnota.
De nota bevat de volgende drie onderdelen:
Algemene brochure
Hierin worden verschillende aspecten van welstand in Amstelveen uiteen gezet: Welstand in Amstelveen, Kaart met de verdeling in welstandsregimes, de algemene welstandscriteria en Welstand: status, doelstellingen en werkwijze.
Deelgebieden
Voor alle 17 deelgebieden van de gemeente wordt een korte gebiedsbeschrijving gegeven aangevuld met de ambitie en specifieke criteria voor het betreffende gebied.
Beeldkwaliteitsplannen
Op 5 februari 2014 heeft de gemeenteraad het Beeldkwaliteitplan Amsteldijk vastgesteld als onderdeel uitmakend van de Welstandsnota. Het plan heeft als doel het behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing langs de Amsteldijk (noord en zuid) te borgen.
Standaardingrepen
Voor negen van de meest voorkomende kleine bouwplannen zijn per onderdeel loketcriteria aangegeven aan de hand waarvan een aanvrager zich kan laten inspireren tot het opstellen van een aanvraag die binnen de criteria valt.
Bekijk de criteria per standaardingreep in de Welstandseisen standaardingrepen bouwwerken Amstelveen.